Välkommen till Resurscentrums frågelåda!

 

Vill du ha ett snabbt svar - sök i databasen: Anpassad Google-sökning
(tips för sökningen).
Använd diskussionsforum om du vill diskutera något.
Senaste frågorna. Veckans fråga.

5 frågor/svar hittade

Blandat [19278]

Fråga:
Människa utan rymddräkt
/Veckans fråga

Ursprunglig fråga:
En fråga i er frågelåda handlade om vad dödsorsaken skulle vara om man kastades ur ett rymdskepp ut i vakuumet. Ert svar var att dödsorsaken skulle vara att blodet började koka. Jag misstänker att dödsorsaken skulle vara mera drastisk än så. Man skulle närmast explodera på grund av lufttrycket innuti kroppen och det obefintliga trycket utanför. Jag tycker mig komma ihåg en sådan scen i en James-Bond film där en av skurkarna hamnade i en vakuum-pump.
/Jan B, Strömborgska skolan, Borgå

Svar:
Jan! Trevligt med lite diskussion om svaren! När det gäller annat än grundläggande fysik är vi inte alltid experter.

Jag antar du refererar till fråga 11980 .

I Arthur C Clarkes film "2001 - ett rymdäventyr" (2001:_A_Space_Odyssey_(film) ) försöker den HALsstarriga datorn döda Poole när han gör en rymdpromenad. Poole dör visserligen, men han exploderar inte. Nu är väl inte filmer det bästa sanningsvittnet även om man någon gång kan visa förvånadsvärda kunskaper. *)

Det finns mycket bra artiklar i den engelska Wikipedia: Space_exposure och Uncontrolled_decompression . Av dessa framgår det att tryckförlust från en atmosfär till noll inte orsakar någon explosion även om den som utsätts dör ganska snabbt.

Det enda kända fallet av fullständig tryckförlust var vid landningen av Soyuz_11 .

_____________________________________________________________
*) En av mina favoritscener är när hjältarna i en annan film flyr genom en fabriksliknande byggnad. Man kommer fram till en lång, rak apparat. Den manlige hjälten frågar "What is that?" på vilket kvinnan svarar "It must be a linear cyclotron". Bara en kärnfysiker kan finna detta roligt!
/Peter E

Nyckelord: rymddräkt [5];

*

Universum-Solen-Planeterna [15394]

Fråga:
Behöver en astronaut rymddräkt i en rymdstation?
/Veckans fråga

Ursprunglig fråga:
Hej! Vi har läst att en astronaut kan vara i en rymdstation utan rymddräkt. När han sedan ska ut i rymden, så går han in i ett annat rum, en sluss, och tar på sig sin rymddräkt. Sedan ger han sig ut på rymdpromenad i rymden. Nu undrar vi, "pyser" det in rymdluft i slussen när man öppnar dörren mellan slussen och rymden? Och när han sedan öppnar dörren in till rymdstationen igen, "pyser" det då in rymdluft från slussen dit? Det vore roligt att få veta! Hälsn Gustav, hans storasyster och hans mamma
/Gustav L, Backaskolan, Lund

Svar:
Hej Gustav! Det är helt rätt att astonauterna inte behöver ha rymddräkter i en rymdstation eftersom denna är en sluten kapsel med tillräckligt högt lufttryck så att en människa skall överleva. Vid mer riskfyllda manövrer, som start och landning, har emellertid astronauterna sina dräkter på av säkerhetsskäl.

När astronauterna tar sig ut på rymdpromenader måste de ha rymddräkt, dels för lufttryck och syretillförsel och dels för temperaturkontroll.

Nej, man pyser inte ut luften när man öppnar luckan, och detta av flera skäl: man vill spara på luften (varje kg luft kostar tusentals kronor att transportera upp i rymden), det skulle kunna ge ett alltför snabbt tryckfall och det skulle kunna få rymstationen att rotera. Det senare för att en pysande lucka fungerar som en raketmotor.

Man har, precis som du säger en luftsluss. Luften i luftslussen pumpas långsamt ut med en luftpump och lagras i de tankar man lagrar luft i. Nu är det också så att trycket i astronautens dräkt ute i rymden är betydligt lägre än trycket i rymdstationen (som faktist är atmosfärstryck, se länk 1). Därför måste astronauten tillbringa flera timmar i slussen medan man långsamt sänker trycket. Annars skulle astronauten kunna drabbas av s.k. dykarsjuka! Under länk 2 finns mer information om rymdfärder och om vår egen astronaut Christer Fuglesang.
/Peter E

Nyckelord: rymdfärder [23]; rymddräkt [5];

1 http://en.wikipedia.org/wiki/International_Space_Station
2 http://www.rymdstyrelsen.se/sv/Astronauter/Christer-Fuglesang/

*

Värme [12579]

Fråga:
Om en mäniska utför ett arbete så omvandlas vår energi till många olika former bland annat så blir stora delar av vår energi omvandlad till värmestrålning och ljudvågor. Min fråga är då om man istället tänker att vi utför samma arbete i vakum så kan ju inte det bildas ljudvåger och värmestrålningen har väl svårare att "försvinna" då det inte finns något som kan absorbera den. Det borde väl leda till att vi inte förbruka lika mycket energi? Behöver vi i kalla länder där det krävs mer energi för att håla oss varma äta mer?
/Gustaf H, Polhemskolan, Lomma

Svar:
Nja, du har nog missuppfattat det lite . Genom födan tar vi in energi (kemisk). Denna kan kroppen omvandla till mekanisk energi så musklerna kan arbeta. Den utvecklade mekaniska energin (med undantag av den del som utför ett arbete utanför kroppen) blir till värme. Denna värme måste vi göra av med för att hålla en konstant kroppstemperatur. Detta gör vi framför allt genom strålning (värmestrålning, infrarött), luftens konvektion och svettning. Energin i ljudvågor är nog försumbar utom för de allra pratsammaste .

I vakuum måste vi ha rymddräkt (se länk 1 nedan), och det är korrekt att det blir lite svårare att hålla temperaturen. Inte för att värmestrålningen hindras (elektromagnetisk strålning fortplantas bra i vakuum), men för att svettningen inte kan föra bort värmen. I en rymddräkt finns därför ett sorts kylskåpsanläggning (lådan på ryggen som även innehåller syreförrådet) som hjälper till att föra bort värmen.

Om det är kallt kan vi få en nettoavkylning - inte för att utstrålningen ökar utan för att värmetransporten utifrån minskar vilket rubbar balansen. Detta får vi kompensera precis som du säger med att äta mer.
/Peter E

Se även fråga 10100 och fråga 11980

Nyckelord: metabolism [3]; rymddräkt [5];

1 http://www.sln.org/pieces/hiley/history.htm

*

Blandat [11980]

Fråga:
Vad händer när en människa utan rymddräkt släpps ut i rymden?
/Veckans fråga

Ursprunglig fråga:
Vi har spanat runt lite här och kollat in frågorna om vad som händer när en människa utan rymddräkt släpps ut i rymden. Svaret var alltså att blodet kokar. Varför? Är det så varmt, då borde man väl bränna sig till döds utan att blodet kokar?? Eller??
/Malin Karlsson och E, Aroseniusskolan, Älvängen

Svar:
Vattnets kokpunkt beror på trycket. Vatten kokar vid 37 oC vid trycket 63 mb eller 6300 Pa (pascal=N/m2). Vad som händer är inte helt klart, men en människa överlever inte länge. Vid endast begränsad exponering (t.ex. en hand) i vakuum kan man nog överleva ett tag. Science-Fiction litteraturens våldsamma exposion när blodet kokar är nog, just det, SF.

Engelska Wikipedia säger (Vacuum#Effects_on_humans_and_animals ):

Humans and animals exposed to vacuum will lose consciousness after a few seconds and die of hypoxia [syrebrist] within minutes, but the symptoms are not nearly as graphic as commonly depicted in media and popular culture. Blood and other body fluids do boil when their pressure drops below 6.3 kPa, (47 torr) the vapour pressure of water at body temperature. This condition is called ebullism [dykarsjuka, Tryckfallssjuka ]. The steam may bloat the body to twice its normal size and slow circulation, but tissues are elastic and porous enough to prevent rupture.

Syrebristen i vakuum är allvarligare än t.ex. i vatten eftersom allt syre i lungorna försvinner ut och t.o.m. syret i blodet går tillbaka ut genom lungorna. Det finns lyckligtvis få fall som hänt, men ett fall var en man som testade en rymddräkt som gick sönder. Han utsattes för vakuum c:a 1 minut och överlevde. Ett annat fall var en astronaut som fick ett hål i handsken. Han började blöda, men märkte ingenting själv.

För de riktiga rymdvakuumnördana finns länk 1.

Se även diskussion i fråga 19278 .
/Peter E

Nyckelord: rymddräkt [5];

1 http://yarchive.net/space/science/man_in_vacuum.html

*

Värme [10100]

Fråga:
Varför är astronauternas dräkter vita? Hur stort är astornauternas matföråd på ett rymdskepp?
/Stina A

Svar:
Rymddräkterna är vita för att de ska reflektera så mycket solljus som möjligt. Kylning är ett av de viktiga problemen när det gäller rymddräkter. En människa producerar 50 - 100 W, och det måste kylas bort. Man använder tunna plastslangar, där det cirkulerar vatten som går till ett kylskåp på ryggen. Att då dessutom behöva kyla bort en massa solvärme, vill man ju helst undvika.

Vad matförådet beträffar, får man väl anta att man räknat ut hur mycket som behövs.
/KS

Nyckelord: rymddräkt [5];

*

Ämnesområde
Sök efter
Grundskolan eller gymnasiet?
Nyckelord: (Enda villkor)
Definition: (Enda villkor)
 
 

Om du inte hittar svaret i databasen eller i

Sök i svenska Wikipedia:

- fråga gärna här.

 

 

Frågelådan innehåller 7608 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2021-12-30 11:35:49.

 

***


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.