Välkommen till Resurscentrums frågelåda!

 

Vill du ha ett snabbt svar - sök i databasen: Anpassad Google-sökning
(tips för sökningen).
Använd diskussionsforum om du vill diskutera något.
Senaste frågorna. Veckans fråga.

5 frågor/svar hittade

Ljud-Ljus-Vågor [19714]

Fråga:
Hej, jag hörde en gång för länge sedan i något program på tv att snö är det enda förutom solen som kan alstra eget ljus utan extern ljuskälla. Stämmer det? Är snö "självlysande" i viss mån? Om man är i en igloo på natten, skulle det alltså inte vara kolsvart därinne om man inte hade någon lampa/ljus med sig in? Vänligen, Anna
/Anna E, Nackademin, Handen

Svar:
Ljus är energi, så man måste ha en energikälla. Oftast är det värme som ger ljus, men det finns andra källor som ger luminiscens - så kallat kallt ljus, se fråga 2439 .

Is kan ge lite blå Tjerenkovstrålning från kosmisk strålning (se detektorsystemet IceCube i IceCube ) men mycket till belysning ger det inte. Så det kommer att vara kolmörkt i din igloo om du inte har en lampa. Lämpligen bör du som i Ishotellet välja LED-lampor för att inte smälta isen.
/Peter E

Nyckelord: luminiscens [5];

*

Blandat [18578]

Fråga:
Hej! I vetenskapskolumnen i DN söndag 18/3 beskrivs anledningen till att jättebläckfisken har ögon stora som fotbollar är att den skall kunna se jagande kaskeloter på t ex 500 m djup, ett djup som inte släpper ner något ljus, men det alstras ett svagt ljus av kaskeloter simning, tycks det, och bläckfisken kan då fly. Hur alstras det ljuset??
/Thomas Å, Knivsta

Svar:
Länk 1 innehåller DN-artikeln.

Kaskeloten har ingen ljuskälla själv men den kan trigga andra bioluminiscenta organismer (fråga 2439 ). Citat från originalartikeln (länk 2):

Objects moving through the water are known to trigger bioluminescence in a multitude of organisms throughout the water column. Such stimulated bioluminescence can reveal the moving object either as a number of individually visible point sources or as an extended source without resolution of the individual sources.

Så jättebläckfiskens stora ögon är till för att (indirekt) upptäcka kaskeloterna som gillar att äta bläckfisk. En annan möjlighet vore att bläckfisken utvecklat detektorer för sonar-signalerna som kaskeloten använder, men undersökningar har visat att bläckfisken är döv för sonar-signalen.

Tack till huvudförfattaren Dan N för klargörande och originalartikeln!
/Peter E

Nyckelord: ultraljud [9]; luminiscens [5]; *biologi [20];

1 http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/karin-bojs-att-ata-eller-atas--det-ar-ogonen-som-avgor
2 http://www.cell.com/current-biology/abstract/S0960-9822(12)00182-0

*

Blandat [17045]

Fråga:
Hej! Min fråga gäller mareld och jag undrar hur det kan komma sig att ett sken uppstå då de känner sig störda. Hur kan de lysa? vad är det som händer inne i organismen kemiskt?
/Frida E, JENSENgymnasium, Göteborg

Svar:
Frida! Egentligen biologi/kemi. Mareld är bioluminiscens dvs organismer som med kemiska reaktioner producerar ljus. Se fråga 2439 för mer om luminiscens. Se vidare Mareld och Noctiluca_miliaris .
/Peter E

Nyckelord: luminiscens [5]; *kemi [22];

*

Ljud-Ljus-Vågor [3575]

Fråga:
Hej! Jag undervisar i matematik och fysik och har en liten fråga angående kuvert!!! Om man har ett kuvert från ngn lämplig myndighet och sliter upp fliken med klistret snabbt, i ett komplett mörkt rum, får man något som liknar fluorscens. Det funkar inte på vanliga kuvert (antagligen beror det på vilket klister som finns på fliken). Bäst är återförslutnings- bara kuvert. Nu är min fråga... varför uppstår detta? Är det fysikaliskt eller kemiskt fenomen?
/Lars-Åke A, Vuxengymnasiet, Jönköping

Svar:
Detta ljusfenomen uppträder även när man lossar tape från rullen. Fenomenet har inget speciellt namn, men det är besläktat med triboluminescens, se Triboluminescence . Det är ljus, som uppstår när man krossar kristaller, till exempel socker.

Båda fenomenen är i huvudsak att det bildas höga spänningar och därmed elektriska urladdningar (gnistor). Det är inte helt klart hur dessa höga spänningar uppstår. Fenomenet diskuteras i Scientific American 1987, decembernumret, sid 94, under rubriken The Amature Scientist. Där föreslår man också olika experiment.

Under länk 1 finns en mycket bra video, en nyhetsartikel och en Nature-artikel om hur man t.o.m kan får ut röntgenstrålning från en taperulle!

Experiment: För att undersöka dessa fenomen måste ögonen vara helt mörkertillvanda. Det tar ungefär en kvart i totalt mörker eller i rött mörkrumsljus. Röda lysdioder går också att använda utan att man förlorar mörkerseendet. Gnugga två sockerbitar mot varandra!
/KS/lpe

Nyckelord: luminiscens [5];

1 http://www.nature.com/nature/videoarchive/x-rays/

*

Energi [2439]

Fråga:
Hur kan vissa saker bli självlysande?
/Anna K, Peder skrivare, varberg

Svar:
Med "självlysande" menar vi vanligen att något skickar ut "kallt ljus", alltså utan att glöda. Med ett fint ord kallas fenomenet luminiscens (luminiscens ). Beroende på varifrån energin kommer delas den in i olika typer.

När vi talar om fluorescens (fluorescens ) är den inkommande energin ljus med kortare våglängd än det utsända. Exempel: De starkt lysande kläder, som man ser på vägarbetare, lysrör och vita lysdioder.

Kommer energin från en kemisk reaktion kallar vi det kemoluminiscens. Exempel: Oxidation av gul fosfor.

En speciell typ av kemoluminiscens kallas bioluminiscens (bioluminiscens ). Då sker reaktionen i ett biologiskt system. Exempel: Eldfluga, mareld, honungsskivling (en svamp).

Elektroluminiscens (elektroluminiscens ) tar energin från en elektrisk ström. Exempel: Lysdiod

Fosforescens (fosforescens ) talar vi om när energin kommer från tidigare belysning. Exempel: Det finns strömbrytare, som lyser en stund efter att man släckt ljuset.

Självlysande siffror lyser tack vare radioluminiscens. Då kommer energin från ett radioaktivt preparat, förr radium, numera tritium.

Det finns en del andra luminiscensfenomen, men de här är de viktigaste, se Luminescence .
/KS/lpe

Nyckelord: luminiscens [5]; fluorescens [6]; #ljus [63];

*

Ämnesområde
Sök efter
Grundskolan eller gymnasiet?
Nyckelord: (Enda villkor)
Definition: (Enda villkor)
 
 

Om du inte hittar svaret i databasen eller i

Sök i svenska Wikipedia:

- fråga gärna här.

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.