Välkommen till Resurscentrums frågelåda!

 

Vill du ha ett snabbt svar - sök i databasen: Anpassad Google-sökning
(tips för sökningen).
Använd diskussionsforum om du vill diskutera något.
Senaste frågorna. Veckans fråga.

3 frågor/svar hittade

Ljud-Ljus-Vågor [20763]

Fråga:
Ljudet går som vi vet i 340 m/s. Men hur fort går ljudet om det blåser rak motvind med , låt oss säga , 50 m/s ? Jag får det till 340 - 50 m/s alltså 290 m/s. Och i medvind blir det 340 + 50 alltså 390 m/s. Om detta stämmer borde ett flygplan som flyger med ljudhastighet skapa ljudvågor bakom sig som står still, alltså har hastigheten 340 - 340 =0. Är det detta som skapar ljudbangen bakom planet? Stämmer detta resonemang ? Mikael
/mikael z, malmö

Svar:
Ja, ljudhastigheten är 340 m/s i förhållande till luftmassan. Så det du säger är korrekt. Ljudbangen som skapas vid överljudsfart är en konformad bogvåg, se fråga 8238 och 19273 .

Bogvågen från en båt är analog med ovanstående med skillnaden att den är tvådimensionell (vattenytan) och transversell (vinkelrät mot fortplantningsriktningen), se fråga 15790 .
/Peter E

Nyckelord: ljudbang [3];

*

Ljud-Ljus-Vågor [19273]

Fråga:
Är ljudet kvar i planet när det passerar ljudets hastighet?
/Stefan J

Svar:
Nej, ljudet i luften på utsidan blir efter och kan inte nå tillbaka till planet, se nedanstående figur. Det är emellertid inte helt tyst eftersom en del ljud fortplantas genom konstruktionsmaterialet och medföljande luft.

Se vidare 8238 och Sound_barrier .

Se även länk 1 och 2. Observera att kommentaren efter artikeln i länk 1 är felaktig, se länk 2./Peter E

Nyckelord: ljudbang [3];

1 http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=what-happens-when-an-airc
2 http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/sound/soubar.html

*

Ljud-Ljus-Vågor [8238]

Fråga:
Hej! Jag går andra året på den Naturvetenskapliga programet. Det var som så att jag och en vän satt och diskuterade på en fysik lektion. Vi diskuterade flygning i +Mach 1. När man flyger snabbare än ljuder uppstår ett ljudfenomen en så kallad "ljudbang". Vår fråga var nu om något liknande fenomen uppstår då man från att ha flugit i mer än ljudet och sedan saktar ner?
/Andreas H, Platen Skolan, Motala

Svar:
Hela tiden när planet flyger över ljudhastigheten, åstadkommer det en ljudbang på marken. Man kan likna det vid en konformad bogvåg, som uppstår vid planet, och når marken en bit bakom planet. Närmast planet uppstår en så kallad chockvåg. Det är en våg med högt övertryck, som rör sig snabbare än ljudet, och som avger energi till luften. Energin tas från planet, som måste kompensera med starkt motorpådrag. Det är jobbigt att flyga snabbare än ljudet. Ett tiotal meter från planet omvandlas chockvågen till en vanlig ljudvåg. Det är alltså vanligt ljud som når marken.

En utbredd missuppfattning är att det smäller när planet går genom "ljudvallen". Detta är för övrigt ett mycket olyckligt ord, som för tankarna åt fel håll. Den maffiga bild som visas nedan (Ensign John Gay, USS Constellation, US Navy, se länk 1), har publicerats i vissa tidningar som ett "fotografi av ljudvallen". Det är naturligtvis helt galet. Bakom chockvågen förtunnas luften. Mindre lufttryck betyder enligt den allmänna gaslagen lägre temperatur. Om luftfuktigheten är den rätta, kondenseras vattenångan, och man får ett stationärt moln, som följer planet. Texten i sajten är korrekt.

Se vidare Ljudvallen ./KS/lpe

Nyckelord: ljudbang [3];

1 http://antwrp.gsfc.nasa.gov/apod/ap010221.html

*

Ämnesområde
Sök efter
Grundskolan eller gymnasiet?
Nyckelord: (Enda villkor)
Definition: (Enda villkor)
 
 

Om du inte hittar svaret i databasen eller i

Sök i svenska Wikipedia:

- fråga gärna här.

 

 

Frågelådan innehåller 7608 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2021-12-30 11:35:49.

 

***


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.