Välkommen till Resurscentrums frågelåda!

 

Vill du ha ett snabbt svar - sök i databasen: Anpassad Google-sökning
(tips för sökningen).
Använd diskussionsforum om du vill diskutera något.
Senaste frågorna. Veckans fråga.

5 frågor/svar hittade

Ljud-Ljus-Vågor [21075]

Fråga:
Hej! hur kommer det sig att helikoptern har ett flappande ljud medans ett propellerflygplan inte har det?
/Patrik H, Lidingö

Svar:
Skillnaden i ljud mellan en helikopterrotor och en propeller på ett flygplan är framför allt att propellern roterar betydligt snabbare. Man får då mer ett hummande ljud än helikopterns flappande ljud.

Ljudet, som uppkommer när helikopterrotorn kolliderar med luften, är starkt riktningsberoende vilket ger upphov till flappandet.

Se vidare länk 1 och 2./Peter E

Nyckelord: helikopter [5];

1 https://physics.stackexchange.com/questions/143998/the-sound-of-rotating-helicopter-blades
2 https://www.newscientist.com/article/dn24836-see-the-sound-a-helicopter-makes-caught-on-camera/

*

Kraft-Rörelse [14442]

Fråga:
Hej igen Lund! Jag har läst på olika internetsidor att rotorblad med en konvex ovansida och plan undersida genererar stor lyftkraft (bl.a. genom Coanda-effekt). Hur viktigt tror ni det är att tänka på sådana principer vid konstruktion av mindre helikoptrar d.v.s. minihelikoptrar?

I vårat projektarbete skall vi som slutprodukt konstruera en minihelikopter vars rotorblad förmodligen inte kommer vara mer än ca 2-5 m.m. tjocka. Därför undrar vi om det är speciellt viktigt med t ex konvex ovansida i vårt fall.

Tack på förhand!
/Oscar S, Östanå Gymnasium, Eksjö

Svar:
Hej igen Östanå! Coanda-effekten är att mediet följer vingen och kommer om vingen är konvex på ovansidan orsaka en lyftkraft, se länk 1. Problemet är samma som en flygplansvinge, så fråga 12891 är relevant. Där beskrivs programmet Foilsim - simulering av vinge . Använd detta för att simulera olika vingprofiler. Jag har tittat på lyftkraften som funktion av camber (assymmetrin mellan krökningen på översidan och undersidan av vingen, se länk 2). Det är klart att en positiv camber ger större lyftkraft, så jag tycker du skall pröva en sådan profil.
/Peter E

Se även fråga 12891

Nyckelord: helikopter [5];

1 http://en.wikipedia.org/wiki/Coanda_Effect
2 http://en.wikipedia.org/wiki/Camber_%28aerodynamics%29

*

Kraft-Rörelse [14404]

Fråga:
Hej Lund! Jag har i mitt projektarbete tillsammans med några andra valt att arbeta med helikoptrar. Det jag personligen söker är den fysik man tillämpar på en helikopters rörelse. Är det ren aerodynamik eller finns det något speciellt som bara gäller helikoptrar? Den fysik som i så fall gäller helikoptrar, kan den tillämpas på så kallade "indoor helicopters" alltså mini-helikoptrar?

Jag vore evigt tacksam om ni skulle kunna förklara detta för mig.
/Oscar S, Östanå Gymnasium, Eksjö

Svar:
Hej Östanå! En helikopter bärs upp av ett antal roterande vingar kallade rotorblad. Lyftkraften som dessa ger genereras precis som lyftkraften från en vinge, se flygplansvinge . Det finns en mycket bra och omfattande beskrivning av helikoptrar i länk 1, visserligen på engelska men det klarar du säkert. Lycka till med projektarbetet!

I princip fungerar en minihelikopter på samma sätt som en normal. Som alltid är det emellertid inte helt enkelt att skala om konstruktioner - den lilla helikoptern har t.ex. liten massa och därmed mindre tröghet varför tidskonstanter blir kortare (du kan direkt se på en film om det är en riktig helikopter eller en modell).
/Peter E

Nyckelord: helikopter [5];

1 http://travel.howstuffworks.com/helicopter.htm

*

Blandat [7155]

Fråga:
Vem "uppfann" helikoptern? Och när?
/Eva B, Svaleboskolan, Veberöd

Svar:
Det är ofta omöjligt att ange en enda person som uppfinnare. Lionardo da Vinci ritade en helikopter, som nog inte skulle funka, men han hade en ide. Helikoptern utvecklades mot slutet av 30-talet i Frankrike, Tyskland och USA. Helikopterns föregångare, autogiron (som ser ut som ett litet propellerplan med rotorblad i stället för vingar), hade en uppfinnare, Juan de La Cierra. Den flög första gången 1926.
/KS

Nyckelord: helikopter [5];

*

Ljud-Ljus-Vågor [85]

Fråga:
Varför låter det mer från en helikopters rotorblad när det är kallt ute? Det sägs att när en helikopter flög från Arvidsjaur till Boden kunde man höra den hela vägen, den flög då med maxhastighet.
/   

Svar:
Det är två saker man kan diskutera i detta sammanhang: 1) Hur ljudet "skapas" när propellern snurrar och 2) Hur ljudet utbreder sig genom luften.

Punkt 1: Det är viktigt att det är kallt. Tänk på uttrycket den kalla vinden viner i husknuten. När temperaturen är låg har luften högre viskositet, det vill säga är "segare". Detta medför att det bildas mer virvlar bakom rotorbladen och ljudet blir starkare.

Punkt 2: Det är så att luften skiktar sig ofta när det är kallt med kall luft i dalarna och varm högre upp. Då kan ljudet avböjas så att "det går ner" i dalarna.

Tack Göran Jönsson för hjälp med svaret!

Nyckelord: helikopter [5];

*

Ämnesområde
Sök efter
Grundskolan eller gymnasiet?
Nyckelord: (Enda villkor)
Definition: (Enda villkor)
 
 

Om du inte hittar svaret i databasen eller i

Sök i svenska Wikipedia:

- fråga gärna här.

 

 

Frågelådan innehåller 7608 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2021-12-30 11:35:49.

 

***


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.