Visa fråga/svar

 

Ljud-Ljus-Vågor [991]

Fråga:
Hur kan man bevisa att ljus är en vågrörelse?
/rickard a, forssaklackskolan, borlänge

Svar:
En egenskap som utmärker vågor kallas för interferens. Det innebär att två vågor kan både förstärka och försvaga varandra. Förstärkning sker om vågtoppar från de båda vågorna finns på samma ställe medan det vid försvagning är en vågtopp och en vågdal från vardera vågen som möts.

Om vi sänder ut två vågor (tänk dig vattenvågor) från lite olika ställen så kommer interferensen att medföra att vågorna kommer att förstärka varandra i vissa riktningar och försvaga varandra i andra riktningar.

Man gör motsvarande experiment med ljus. Man tar och skickar ljus mot två smala springor som ligger nära varandra ("dubbelspalt"). Ljuset kommer nu att förstärkas (och försvagas) i flera olika riktningar vilket visar att ljuset kan beskrivas som en vågrörelse.

Det är inte bara ljus som är vågrörelse, också materia är det. Man kan tillverka små "fotbollar" av 60 kolatomer (fullerener). Nu har man upprepat dubbelspaltexperimentet genom att kasta sådana "fotbollar" mot en dubbelspalt. Man ser samma mönster som med ljus. En fotboll i rörelse har en våglängd.
/GO, KS

Nyckelord: elektromagnetisk strålning [21];

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.