Visa fråga/svar

 

Ljud-Ljus-Vågor [9891]

Fråga:
Hej! Jag har en fundering över vågor. Har jag förstått det hela rätt om jag ser ljudvågor som "förtätningar" och "förtunningar" som fortplantar sig genom t ex luft, för att sedan nå örat så att vi översätter det till ljud, och att det är anledningen varför ljud inte kan fortplanta sig genom vakuum?

Jag antar att det är något i den stilen. Men hur är det med ljus? Jag är på det klara att ljus (och annan elektromagnetisk strålning) kan beskrivas dels som partiklar, dels som vågor, beroende på vilket experiment man utsätter det för.

Och att greppa ljuset som partikel tycker jag är helt OK, men däremot som en våg? Jag har själv gjort interferensexperiment, men vad menas egentligen med att ljuset är en våg? Om man inte ska se den som en partikel, vad skulle då denna våg bestå av? Jag har inte riktigt fattat..

Hoppas ni förstår vad jag menar. MVH Johan
/Johan E, Staffanskolan, Ljusne

Svar:
Kvantmekaniken innebär att allt har både partikel och vågkaraktär. Tänk dig en liten fotboll, där det i stället för läderlappar sitter kolatomer i hörnen. Det går åt 60 kolatomer för detta. Man har visat att denna lilla boll också kan uppträda som en våg.
/KS

Se även fråga 5179 och fråga 1807

*

 

 

Frågelådan innehåller 7606 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2021-11-22 16:59:22.

 

***


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.