Visa fråga/svar

 

Partiklar [9822]

Fråga:
Tjena! Är X-partiklar och W-partiklar samma sak? X-partiklarna beskrivs som kraftpartiklar som verkade i universums mycket tidiga skede i boken "Från ursmäll till sönderfall" av Harald Fritzsch (Natur och Kultur, 1983). W-partiklarna beskriv i Kursboken Ergo fysik kurs B av Jan Pålsgård, Göran Kvist och Klas Nilson. Man tolkar det lätt som att de är samma partiklar, enda skillnaden man märker är räckvidden, men det kan man kanske tolka som att man kommit till ett mer exakt värde nu på senare tid (samt bytat namn)? Mycket tacksam för svar.
/Oscar I, Osbecksgymnasiet, Laholm

Svar:
Förmedlarpartikeln för den elektromagnetiska växelverkan är ju fotonen. För en del år sedan kom man underfund med att denna växelverkan och den svaga växelverkan egentligen är två aspekter av en djupare teori kallad den elektrosvaga växelverkan. Då behövdes tre nya förmedlarpartiklar W+, W- och Z0. De är bosoner och ganska tunga, ungefär 100 GeV/c2. Det är därför den svaga växelverkan är svag, eller annorlunda uttryckt, har kort räckvidd.

X- och Y-bosonerna uppträder när man försöker förena den elektrosvaga växelverkan med den starka. De bör vara oerhört tunga, man räknar med ungefär 1015 GeV/c2. De gör det möjligt att protonen kan sönderfalla, men med oerhört lång halveringstid, kanske 1033 år.
/KS

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.