Visa fråga/svar

 

Blandat [9716]

Fråga:
Hej! Jag undrar varför det bildas luftbubblor i ett vattenglas, om det får stå ett tag. Tack på förhand!
/Åsa L, Grans Naturbruksskola, Öjebyn

Svar:
I vatten finns nästan alltid lösta gaser (luft). I vattenledningen står vattnet under ganska högt tryck. Vattnet kan då lösa mera gaser än vid vanligt lufttryck. När man sedan tappat upp vattnet i ett glas, kommer överskottsgasen så småningom att bilda luftbubblor.

En ytterligare effekt är att vattnet i kranen är ganska kallt så det blir varmare när det får stå ett tag. Lösligheten av gaser (syre, kväve) i vatten minskar när temperaturen ökar, se nedanstående figur för N2 från länk 1. En del gas lämnar då vattnet.

Anledningen till att lösligheten minskar med ökande temperatur är att gasmolekylerna rör sig snabbare (temperatur är ju ett mått på molekylernas medelhastighet) och har därför lättare att lämna vattnet. En illustration av denna effekt är att koldioxidhalten i atmosfären är högre mellan istiderna än under, eftersom den lägre vattentemperaturen under en istid tillåter att mer koldioxid löses i havet, se fråga 830 .

När man kokar upp vatten, bildas småbubblor i botten innan vattnet kokar riktigt. Det är de lösta gaserna som ger sig iväg. Kokande vatten är helt fritt från lösta gaser./KS/lpe

Nyckelord: vatten/is [48];

1 http://www.engineeringtoolbox.com/gases-solubility-water-d_1148.html

*

 

 

Frågelådan innehåller 7599 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2021-10-19 17:15:01.

 

***


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.