Visa fråga/svar

 

Blandat [969]

Fråga:
Hej Jag har några frågor angående tidsresor och dess natur som jag skulle vilja ha besvarade. Tack på förhand.

1) I seriebandet "Mystikens Värld" kunde man i boken "Tid och Rum" läsa att man kunde skapa ett artificiellt svart hål genom att bygga en massiv stor cylinder i rymden och rotera denna nära ljushastigheten. Följande kunde läsas: "För att kunna använda cylindern som en tidsmaskin måste rymdskeppet manövrera till cylinderns mittpunkt och navigera runt den mot dess rotationsriktning för att förflyttas till det förflutna och med rotationsriktning för att resa till framtiden..."

Nu undrar jag hur detta kan komma sig att man måste åka i just en specifik riktning för att åka i en viss riktning i tiden, och varför är det inte tvärtom när det gäller riktningen i relation till tidsresan???

2) Man kan ju, teoretiskt, använda ett maskhål för att resa tillbaka i tiden, kan man då använda det till att resa framåt i tiden och om inte varför???

Vad händre om man accellererar ett maskhål upp till överljushastighet (om vi säger att detta fanns)???

3)Om en person som har "normal hastighet" i tiden blir "omkörd" av en tidsresenär som reser framåt i tiden, skulle den personen som har "normal hastigehet" se tidsresenären "åka förbi, eller skulle han inte kunna se honom?"

Hej då!!!
/Daniel M, Klippans gymnasieskola, Klippan

Svar:
På frågor som denna får man svara väldigt försiktigt eftersom vi vet mycket lite om möjligheterna att göra tidsresor.

För att förklara vad en tidsmaskin är för något kan vi tänka på ett biljardbord med två hål. En boll som trillar ner i det ena hålet kommer upp ur det andra hålet innan det trillar ner. Bollen kan alltså möta en yngre version av sig själv på bordet.

Spekulationerna om tidsmaskiner hörrör från rent matematiska studier av Einsteins allmänna gravitationsteori. Denna teori tillåter att den fyrdimensionella rum-tiden har olika former av topologi , till exempel "maskhål". Det skulle då också vara möjligt att konstruera tidsmaskiner med hjälp av sådana hål men vi vet inte om sådana kan finnas i "det riktiga universum".


/GO

*

 

 

Frågelådan innehåller 7596 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2021-10-18 11:05:02.

 

***


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.