Visa fråga/svar

 

Kraft-Rörelse [9653]

Fråga:
Då vatten rusar ut ur ett duschmunstycke med stor fart (för att skumma bubblor) måste jag hålla det med stor kraft för att inte få hela badrummet nedstänkt av det skenande munstycket. Här torde impulslagen vara förklaringen. Men om jag håller munstycket under vattnet i badkaret så behövs inte alls samma kraft att hålla munstycket. Ändå upplever jag det som att i stort sett samma mängd vatten rusar ut per tidsenhet. Vattnets fart ur hålen i själva munstycket är alltså densamma även om det sedan snabbt bromsas ner då det avger sin rörelsemängd till badkarets vatten. Vilken kraft avlastar min hand i denna situation?
/Conny T, Komvux, Katrineholm

Svar:
Minskar flödet när duschen är under vattnet? Ett enkelt experiment vid morgonduschen visade att så inte är fallet, just som du förmodar.

Situationen är ju inte helt under kontroll, men i stort kan nog fenomenet förklaras med Bernoullis ekvation för inkompressibla vätskor. Den säger att trycket är lägst där hastigheten är högst, alltså vid hålen. När man sprutar i luften, kan inte Bernoullis ekvation användas. Där gäller enkel reaktionsdrift.
/KS

1 http://www.ts.mah.se/utbild/Nt7010/Arb_uppg-ht01/AU_Bernoulli.html

*

 

 

Frågelådan innehåller 7407 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2019-05-16 16:28:34.


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.