Visa fråga/svar

 

Elektricitet-Magnetism [9634]

Fråga:
Vi, Fysikklass2, har undersökt en s.k. "magnetsnurra" (en snurra som har en plus- och en minus pol, denna snurra kan man sätta i en tillhörande ställning som också har en plus- och minuspol, så att snurran antingen svävar eller dras till ställningen). När vi undersökte snurran kom vi fram till att den är tyngre i svävande tillstånd än när man vänder den och polerna dras till varandra.

Så här gjorde vi: Vi placerade snurran i svävande tillstånd i sin ställning och satte ställningen på en våg. Den vägde då 191,853g. Sen tog vi bort ställningen och snurran, nollställde vågen och satte sedan dit ställningen med snurran igen. Men den här gången vände vi snurran så att polerna var olika och snurran drogs till ställningen. Den vägde då 190,853g. Vår fråga är då, vad beror det på att snurran är tyngre i svävande tillstånd än då polerna dras mot varandra? Vi gjorde försöket flera gånger och varje gång skiljde vikten med ca 0,6g.

Vi är tacksamma om ni kan försöka besvara detta.

Mvh. Fysik 2 i Nykarleby.
/Erika S, Topeliusgymnasiet i Nykarleby, Nykarleby,Finland

Svar:
Massan skiljer sig inte mellan de två fallen. Däremot kommer de yttre magnetfälten ha olika konfiguration. Alldeles säkert finns något ferromangetiskt material (järn eller nickel) i vågen eller i närheten som påverkar vågens utslag.
/KS

1 http://www.levitron.com/
2 http://www.lauralee.com/physics.htm

*

 

 

Frågelådan innehåller 7600 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2021-10-19 17:15:01.

 

***


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.