Visa fråga/svar

 

Värme [9615]

Fråga:
Hej

Det var enligt termometern 1 *C kallt ute och snöade lätt. Snön låg kvar på marken, och på min balkong. På min balkong låg en enkel, ihopfällbar plaststol med ihålig metallram. Den låg ner ihopfälld med metallramen som bildade en "kvadrat" på ca. 0.5 x 0.5 cm.

Inom den kvadraten hade snön smält till blask men inte på resten av balkongen eller på själva metallramen. Min första tanke var att metallen hade behållit värmen från den tidigare soliga dagen (jag gjorde iaktagelsen vid 23 -tiden) men då skulle ju snön smält på metallramen också, och inte bara innanför den kvatrat som den bildade.

Vilka krafter gjorde att snön smälte just innanför "kvadraten" ?

ps. Synd att man inte kan illustrera ds.
/Robin G, ---, Stockholm

Svar:
Tyvärr kan vi nog inte ge något definitivt svar på detta. Man brukar tala om mikroklimat, vilket betyder att temperatur och fuktighet kan avvika från vad metereologen mäter. Då kommer in sådant som utstrålning, instrålning och ledning. Det hela blir ganska komplicerat. Speciellt påtagligt blir det nära fryspukten, då vi direkt kan se effekterna. Ett välkänt exempel är att det kan vara rimfrost i gräset, trots att termometern visar på plusgrader.
/KS

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.