Visa fråga/svar

 

Blandat [91]

Fråga:
Hej!

En metod att tvätta husfasader är lågtrycksblästring med vatten och t.ex. stenpulver. I princip går de fasta partiklarna rakt fram och träffar fasadplanet i den vinkel som man håller blästermunstycket i. Det finns nu en apparat som har roterande munstycke, varför försäljarna påstår att partiklarna får en spiralrörelser och träffar därför fasadytan i en vinkel lägre än 90 grader när man håller mun- stycket vinkelrät mot samma fasadplan.

Frågan är: är det överhuvudtaget möjligt att få partiklar att gå krokiga vägar efter det att de lämnat munstycket. Jag tror inte det med tanke på gamle Newton, men det (o)lustiga är att de flesta praktiker tror det! Kan/Vill ni hjälpa mig? Om inte kanske jag kan få en hänvisning!


/

Svar:
Du har helt rätt. Partiklar som inte påverkas av krafter går rakt fram. Tyngdkraften spelar i detta fall så liten roll att den kan försummas.

Missuppfattningen torde bero på en "synvilla". Antag du tar en trädgårdsslang och svänger munstycket i en cirkelrörelse så bildar själva strålen en spiral, men varje vattendroppe går rakt fram.

Vitsen med ett roterande munstycke måste vara att väggen träffas av vatten-stenpulverblandningen i en mängd olika vinklar.

*

 

 

Frågelådan innehåller 7600 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2021-10-19 17:15:01.

 

***


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.