Visa fråga/svar

 

Blandat [90]

Fråga:
Hur uppstår den statiska spänningen mellan tankmunstycke och påfyllningshål? Är det någon skillnad mellan diesel och bensin?
/   

Svar:
Tack för frågan, Sven! Eftersom det finns flygfält i Kalmar kan jag tänka mig att du hört talas om motsvarande problem i samband med tankning av flygplan.

Flygplanet laddas upp på grund av luftfriktionen. När det behöver tankas, ska man först avleda den statiska elektriciteten. Annars finns risk för gnistbildning och brand. Gummidäcken är en god elektrisk isolator. Det är på samma sätt med bilar. Friktionen ger en uppladdning, dock inte så stark som vid flygplan. Normalt är pumpmunstyckena jordade genom slangen och det kan möjligen bli en mindre gnista som inte förmår att sätta eld på bränslet. För en del år sedan var det populärt att förse bilarna med "jordledning" som avledde laddningen. Det minskade risken för åksjuka och andra obehag, ansåg man.

Det finns en annan effekt som uppstår när man till exempel sprutmålar. När lösningsmedlet finfördelas i munstycket får de små dropparna till övervägande del negativ laddning genom friktionen. Om spänningen inte leds bort genom tryckluftsslangen eller sprutlackerarens hand, får sprutan en hög statisk laddning. Din fråga om det är skillnad på diesel och bensin, vill jag svara nej på, utan att ha något direkt underlag. Båda är fraktioner av samma petroleum.

*

 

 

Frågelådan innehåller 7600 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2021-10-19 17:15:01.

 

***


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.