Visa fråga/svar

 

Elektricitet-Magnetism [8752]

Fråga:
jag har funderat på att framställa vätgas genom att anv. en elektolys, men nu vissar det sig att få info. om hur man bygger en med hjälp av dom tillbehör man har i hemmet värkar omöjligt. Nu hoppas jag att det finns någon här som kan ge mig info och gärna en beskrivning på hur man går till vägga, jag har framställt biogas och det var en av dom lättaste saker jag kommit i kontakt med. Nu hoppas jag även att det finns en vänlig själ på detta fråge forom som har lust att hjälp mig Tack för mig! Robban
/Robert R, vÄSTERÅS

Svar:
Du behöver ett batteri, 4.5 V är bra. Ta två koppartrådar och koppla till polerna och led ner dem i ett litet glas men vatten i. Troligtvis händer inget, vatten leder dåligt.

Häll i en tesked vinäger. Förhoppningsvis börjar det bubbla vid den tråd som går till den negativa polen. Vätejonen är positivt laddad, så den dras mot den negativa elektroden. Där får den en elektron och blir en väteatom, som snabbt förenar sig med en annan väteatom, så att en vätemolekyl bildas. Det som bubblar är vätgas.

Vad händer vid den andra elektroden, där det borde bubbla syre? Det atomära syre som bildas där är mycket reaktivt, och det förenar sig med kopparen, och bildar kopparoxid. Ta upp den positiva elektroden och koppla den till en rostfri tesked. Stick ner den i glaset. Om allt går väl bubblar det nu på teskeden också. Syrgas.
/KS

Se även fråga 1085 och fråga 4781

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.