Visa fråga/svar

 

Ljud-Ljus-Vågor [873]

Fråga:
Jag bor i ett hyreshus där väggarna är ganska lyhörda. Ibland på kvällarna när det är tyst i huset kan jag höra mina grannar ovanpå när de går på toaletten. Jag hör även om paret ovanför bråkar med varann. Jag undrar om de som bor ovanpå (jag bor på det lägsta planet) hör mig lika bra som jag hör dem om vi exempelvis skulle spela musik på samma ljudnivå. Mer allmänt undrar jag om ljudvågornas "genomträngingsförmåga" i olika medier är ömsesidig, dvs om man hör varandra lika bra om man står på varsin sida av en vägg och exempelvis ropar.
/Fabio P, Rudbeckianska, Västerås

Svar:
Bra fråga.

Ljudet som når Dig har först trängt in i väggen och sedan utbrett sig genom den fasta väggen. Den viktigaste faktorn som gör det lyhört är om ljudet tränger in i väggen. Vill man dämpa ljudet så ska det stoppas så nära källan som möjligt. Jag tror att golvbeläggningen är det viktigaste, därnäst materialet på väggen.

Försök Testa med Dina grannar följande. Spela musik i ett av deras rum med och utan mattor på golvet.

Som framgår av resonemanget så är besvären säkert inte ömsesidiga. Du kan nog "gräla högt" utan att det hörs uppåt, men vi som förespråkar ett experimentellt arbetssätt tycker naturligtvis att Du ska testa detta också!

 

*

 

 

Frågelådan innehåller 7448 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2020-01-02 11:55:46.

 

***


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.