Visa fråga/svar

 

Blandat [86]

Fråga:
Varför blir det "tvättbrädor" på grusvägar ??? Alla stötdämpare kan ju inte ha samma fjäderkonstant och dessutom kör ju inte alla bilister lika fort. Från början är ju vägen plan, hur uppstår de första svängningarna ?.
/

Svar:
Låt oss börja från början. Naturligtvis är inte vägbanan helt plan utan det måste initialt finns någon ojämnhet i vägen som vi antar är en grop. När ett hjul kör ner i denna grop så studsar det upp på baksidan om hålet är "lagom stort". På bakkanten av hålet trycker alltså hjulet mycket mindre på vägen och det blir en liten grushög där. När sedan hjulet fortsätter att svänga upp och ner så blir det omväxlande högre och lägre tryck. På detta sätt kan en "tvättbräda" byggas upp.

Fjäderkonstanten och hjulens massor varierar något från bil till bil men jag tror att den relevanta resonansfrekvensen inte skiljer sig så mycket mellan olika bilmodeller. Man tycker även att olika hastighet skulle ge olika "våglängd". Men som påpekas i länk 1 så bestäms hastigheten av laglig hastighet eller allmänna vägförhållanden, så spridning i hastighet är inte så stor.

Se vidare Washboarding och länk 2. Bilden nedan är från Wikimedia Commons ./GO/lpe

1 http://www.gi.alaska.edu/ScienceForum/ASF6/619.html
2 http://perso.ens-lyon.fr/nicolas.taberlet/washboard

*

 

 

Frågelådan innehåller 7600 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2021-10-19 17:15:01.

 

***


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.