Visa fråga/svar

 

Energi [8399]

Fråga:
Hej Jag håller på och gör ett arbete om solceller. Jag har en fundering kring vem som igentligen först upptäckte fenomenet, då solljus omvanlas till elektricitet. Enligt Fysikboken så var det Einstein som upptäckte "fotoeffekten", men då jag söker information på nätet så stöter jag på andra uppgifter. Det åter kommande informationen är; "the photovoltaic effect", blev först upptäckt år 1839 av fransmannen Edmund Bequerel. Det han upptäckte var att en elektrisk spänning uppkom när en av två identiska elektroder i en svagt ledande lösning, var utsatt för Nu undrar jag vilket som är rätt?? Eller är "the PV- effect" och fotoeffekten skilda saker??
/Fredrik S, Komvux, Kumla

Svar:
Fotoeffekten och PV-effekten är besläktade, men ändå ganska olika fenomen. Om vi börjar med fotoeffekten var det inte Einstein som upptäckte den, men han förklarade den teoretiskt år 1905. Det var faktiskt för det han fick Nobelpriset 1921. Fotoeffekten handlar om att ljus kan slå ut elektroner från en metall.

PV-effekten innebär att ljusenergi omvandlas till elektrisk energi, och det anses att Edmund Bequerel var den förste som lade märke till fenomenet.
/KS

1 http://hem.passagen.se/aaked/solcell.htm

*

 

 

Frågelådan innehåller 7600 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2021-10-19 17:15:01.

 

***


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.