Visa fråga/svar

 

Partiklar [8061]

Fråga:
Slik jeg har forstått det, finnes der partikler, som elektronet, med for eksempel spinn 1/2. Forklaringen på spinn har jeg hørt som antall ganger du må spinne objektet om sin egen akse før den ser lik ut. Hvis denne forklaringen er korrekt, må du ikke da spinne disse partiklene med spinn 1/2 to ganger rundt før den likner seg selv i utgangsposisjonen? Hvordan er dette mulig?
/Vanja M, horten vgs, Horten

Svar:
Spinn är ett fenomen som förekommer i kvantmekaniken och som inte har någon motsvarighet i vardagstillvaron. Elektronen är ju punktformig. Hur kan något punktformigt snurra? Kvantmekaniken är fundamentalt obegriplig. Man kan lära sig hantera den, men aldrig begripa. Det har sina biologiska förklaringar. De av våra förfäder som till äventyrs tänkte kvantmekaniskt hade ingen överlevnadsfördel av det, snarare tvärt om.

Nu till det där med att elektronen måste vändas två varv för att bli sig själv igen. Man ska se det som en matematisk operation som inte ska tolkas rumsligt. Försök i alla fall inte begripa det, för det går inte. Jag tror det är Stephen Hawkings som har gjort fenomenet känt i sin mycket spridda bok A brief History of Time.
/KS

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.