Visa fråga/svar

 

Partiklar [7992]

Fråga:
Hur förmedlar fotonen den attraherande kraften i elektromagnetism? Att elektrosvaga kraften numer ersatt elektromagnetiska- och svaga kraften, innebär det att W+, W- och Z0 är ersatta av fotonen?
/Evert G, Vasa, Gävle

Svar:
En vanlig bild av den repellerande kraften är två skridskoåkare som kastar en boll fram och tillbaka. Bollen svarar då mot virtuella fotoner. Så småningom kommer de att glida isär. Hur ska man då beskriva den attraktiva kraften mellan olika laddningar? Ja, det är inte lätt. Vi får dra slutsatsen att bilden med skridskoåkarna inte var särskilt bra. Man ska överhuvud taget vara försiktig med klassiska analogier till kvantmekaniska fenomen.

I stället bör man föreställa sig att fotonerna förmedlar ett budskap om sakernas tillstånd. De liksom W+, W-, och Zo kan kallas budskaps- eller förmedlarpartiklar. Fotonen förmedlar elektromagnetisk växelverkan, de övriga svag växelverkan. Den svaga kraften är föresten inte särskilt svag. Förmedlarpartiklarna är mycket tunga (80 - 90 gånger protonens massa), och detta stora energibelopp måste lånas upp med hjälp av obestämdhetsrelationen. Vid låga energier är detta mycket osannolikt. Det är därför den verkar vara svag.
/KS

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.