Visa fråga/svar

 

Materiens innersta-Atomer-Kärnor [7825]

Fråga:
Ifølge Einsteins formel E=mc^2 kan ingenting reise fortere enn lyset. Hva da med det jeg har hørt om at man faktisk har greid å sende ting i en fart høyere enn lysets hastighet? Hvis du på en eller annen merkelig måte skulle kunne greie å sende et objekt med lysets hastighet, og du vil prøve å få opp farten enda mer, så må du selvsagt pøse på med energi. Da vil objektet "legge på seg masse". La oss forutsette at objektet har en diameter på 5 cm når det står stille. Foran objektet er en vegg med et hull med en diameter på 6 cm. Normalt ville objektet kunne passere gjennom dette, hva skjer når det går med lysets hastighet og har fått en (midlertidig) større masse?
/Vanja M, Horten videregående skole, Horten

Svar:
Ingenting med vilomassa kan accelereras till ljushastigheten, det skulle kräva oändlig energi. Det är inte E=mc2 som säger att inget med vilomassa kan nå ljushastigheten. De rätta formeln hittar du i svaret nedan. Något som färdas med hög hastighet, är alltså tyngre än när det är i vila. Det blir inte större som du förmodar, tvärtom det blir kortare (längdkontraktionen).

Ett experiment som påminner om det du föreslår, pågår vid BNL (Broohaven National Laboratory, New York). Där accelererar man guldkärnor till höga energier, och skjuter dom mot varandra. Vid dessa energier är guldkärnorna så tillplattade, att de kan beskrivas som skivor, där tjockleken är en hundradel av diametern. Skivans diameter är lika med den stillastående guldkärnans diameter. Den ändras alltå inte.
/KS

Se även fråga 7788

*

 

 

Frågelådan innehåller 7594 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2021-09-15 17:05:57.

 

***


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.