Visa fråga/svar

 

Universum-Solen-Planeterna [7737]

Fråga:
Igår ställde jag en fråga om varför solsystem, galaxer och vår jord är tillplattad! Jag är tretton och förstod inte något av det där fysik snacket så kan jag få ett bra svar så att jag förstår! Varför är galaxer, solsystem och våran jord tillplattad
/Daniel E, L`Estradska, Stockholm

Svar:
För att förklara varför galaxer och solsystem är tillplattade, måste man använda begreppet rörelemängdsmoment. För jorden är det jordens banhastighet gånger jordmassan gånger avståndet till solen. Summan av solsystemets alla rörelsemängdsmoment är den samma som den för den ursprungliga solnebulosan. När solnebulosan svalnade, blev sluttillståndet ungefär det, att alla partiklar i princip rörde sig i cirkulära banor kring solen. Skulle någon avvika, knuffas den snabbt på plats. Sedan bildades planeterna.

Tänk på Saturni ringar. De består av isbitar, som snurrar i cirkelbanor runt planeten. De är så tunna att de inte syns, när man ser dem från kanten. Skulle man kasta dit en ny isbit i en annan bana, kommer den att kollidera med andra isbitar. Den får inte lugn och ro förän den följer de andra i en cirkulär bana.
/KS

Se även fråga 7713

*

 

 

Frågelådan innehåller 7600 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2021-10-19 17:15:01.

 

***


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.