Visa fråga/svar

 

Ljud-Ljus-Vågor [7691]

Fråga:
Hej!

Jag går i viktor rydbergs gymnasium och vi gör på våren i tvåan ett fysik projekt. Det pågår i två veckor och vi är tre personer i gruppen. Mitt problem är ämnet... Projektet får handla om i princip vad som helst inom fysikens ramar. Vi är alla i gruppen lite intresserade av musik och funderar därför på att inrikta oss på akustik. Jag tänkte därför fråga om ni har något förslag på en labb inom detta område. Det kan vara utredande, eller helt enkelt att bygga något. Jag vet att det är lite difust, men jag vora tacksam för förslag!

Tack på förhand Jonna
/jonna f, viktor rydbergs gymnasium, stockholm

Svar:
Här är ett förslag:

Vi, liksom många andra djur kan bestämma riktningen till en ljudkälla. Det bör ha haft stor betydelse för överlevnaden, antingen för att lokalisera en fara eller ett byte. Hur funkar det?

Det måste bero på att ljudet som når de båda öronen inte är helt lika. Man kan tänka sig två olika effekter. Ljudstyrkan bör vara högre i det öra som är riktat mot ljudet. Dessutom är det en viss tidsskillnad på grund av ljudhastigheten. Den är inte stor, för att kunna utnyttja detta, måste vi kunna uppfatta tidsskillnader på mindre än en tiotusendels sekund. Det kan vi, märkvärdigt nog. Man vet att båda dessa effekter är av betydelse för ljudlokaliseringen, lite olika vid olika frekvenser.

Hur noga kan vi lokaliser ljudet? Sätt en person på en snurrstol, bind för ögonen och sätt snurr på stolen. När stolen stannat får försökspersonen med en linjal peka ut riktningen till ljudkällan. Mät vinkelfelet. Upprepa det många gånger, men byt person ofta, man blir lätt yr.

Det är många frågor man kan ställa sig:

Beror pekfelet på vinkeln (i förhållande till framåt)?
Är somliga bättre än andra?
Beror pekfelet på frekvensen?
Beror pekfelet på ljudstyrkan?

Ni kan knappast hinna undersöka allt, vi föreslår att ni koncentrerar er på de två första. Som ljudkälla kan ni använda en liten radio med en högtalare. En visselpipa går också bra. Det bör göras i ett rum med liten efterklang, eller allrahelst utomhus.

Om ni nappar på detta, skulle det vara kul om ni rapporterade resultaten här.
/KS

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.