Visa fråga/svar

 

Kraft-Rörelse [7676]

Fråga:
Hej! Det är en sak jag inte förstår med Einstein och hans relativitets teori: Ljusets hastighet är ju absolut, det är lika för alla oberoende om man är i rörelse eller ej, men då borde inte dopplereffekten gälla ljuset! Jag ska förklara lite hur jag tänker.

Jag har läst en bok som heter "Einstein för nybörjare" av Joseph Schwatz & Michael McGuinness. I den förklarar de väldigt bra hur det kan uppfattas att ljusets hastighet är absolut. Det beskrivs ungefär så här: Tänk dig ett tåg med en vagn i rörelse. I mitten av vagnen finns det en lampa och en man (Peter). Det finns en dörr i de båda ändarna av vagnen som vi låtsas kan öppnas av ljuset från lampan. Det finns även en man på marken utanför tåget (Anders). När Peter tänder lampan tycker han att dörrarna öppnas exakt samtidigt. Men Anders tycker att den bakre dörren öppnas aningen innan den främre dörren. Det gör han eftersom att ljuset från lampan rör sig med hastigheten c i förhållande till honom och den bakre dörren möter ljuset. Alltså öppnas den bakre dörren lite innan den främre.

Sen har jag också börjat läsa en bok som heter "Einsteins universum" av Nigel Calder. I den står det om dopplereffekten. När jag läser i den tycker jag inte att det stämmer med vad jag vet (tror att jag vet). Det står ungefär så här: "Om du sitter i en rymdraket och åker mot solen fortare och fortare kommer du tycka att solen blir blåare och blåare eftersom ljusets våglängder trycks ihop när du möter det. Kortare våglängd = energirikare ljus." Men ljusets hastighet beror ju på hur fort jag själv rör mig! Våglängderna borde inte kunna tryckas ihop. Jag förstår inte hur det fungerar!

Jag skulle också bli glad om ni kunde förklara för mig på något bra sätt varför längden på t.ex. den ovan nämda tågvagnen är relativ för Peter och för Anders.

Tack!
/Martin L, Långbergsskolan, Nyköping

Svar:
En orsak till att dessa saker är svåra att förstå, är att relativitetsteorin inte behövts i vardagslivet. Våra hjärnor har inte utvecklats så att vi ska ha det lätt med relativitetsteorin (eller kvantfysiken).

Kommentar till en av de sista meningarna: Ljushastigheten beror inte på hur fort du rör dig. Det är just utgångspunkten för relativitetsteorin. Det här var inget Einstein hittade på, det var experimentella resultat. Det stred mot Newtons mekanik, och Einstein insåg att den måste ersättas med något annat.

I stället för att kommentera de tankeexperiment du presenterar, vill vi hänvisa till en annan källa: Nationalencyklopedin . Artikeln där är mycket bra. Tyvärr har det insmugit sig ett par fel i figur 1, som gör den obegriplig. Observatören i rymdskeppet ska ha beteckningen B (har ingen beteckning nu). Den vänstra observatören på marken har beteckningen A (rätt), men den högra observatören har beteckningen B (fel, ska vara A). I ekvationen längst ner ska v ersättas med v2. Information om detta finns både i rättelseblad och supplementband. Tro nu inte att man kommer in i relativitetsteorin bara genom att läsa igenom artikeln. Man får nog ägna åtskilliga timmar åt det.
/KS

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.