Visa fråga/svar

 

Blandat [761]

Fråga:
Hej ! Jag undrar varför vattenvirvlar är så farliga? Varför finns vattenvirvlar? Finns det någon som har fastnat i en vattenvirvel? Glad om jag kan få svar . Fredrik.
/Fredrik Ö, Gröndalsskolan, Sollentuna

Svar:
Hej Fredrik! Du har säkert sett små vattenvirvlar i en bäck eller när vattnet rinner ur badkaret. Man kan också se fina sådana virvlar på de flesta "science centers" som finns på flera platser i Sverige, bland annat på Tekniska Muséet i Stockholm.

Om man tittar på en sådan virvel ser man att vattnet i själva virveln inte bara snurrar runt utan även rör sig nedåt som i en spiral. Om man kommer nära en mycket stor virvel så kan man sugas med vattnet nedåt. Då är det farligt.

Jag vet faktiskt inte om någon fastnat i en sådan virvel, men otroligt är det inte.

Virvlarna uppkommer därför att vattnet snurrar. Tänk på ett badkar. När Du tappar ur vattnet så är inte vattnet helt stilla utan det rör sig något. När då vattnet strömmar mot öppningen så går det inte rakt mot hålet utan lite vid sidan om. Nära hålet böjs vattnet av och vi får en virvel.

Försök Ta vatten i ett handfat med propp i hålet. Ta ur proppen och se om det blir en virvel. Gör om försöket men snurra med handen i vattnet så att det går runt i handfatet. Blir det bättre virvel nu? 

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.