Visa fråga/svar

 

Ljud-Ljus-Vågor [758]

Fråga:
Hej Jag undrar om du kan förklara vad Doppler-effekten är.
/Markus H, dergårdsgymnasiet, lerum

Svar:
Hej. Det hoppas jag att jag kan.

Har Du lyssnat på ljudet från en ambulans som kommer körande mot Dig? Man hör ganska klart att tonhöjden förändras när ambulansen passerar. När den närmar sig så är tonen relativt hög medan den sjunker till ett lägre värde när den avlägsnar sig.

Försök Tag en högtalare och häng upp den i ett långt snöre så att den kan svänga fram och tillbaka. Koppla högtalaren till en tongenerator och låt den svänga fram och tillbaka. Ställ Dig framför och lyssna.

Varför får man denna effekt? Det bror på att ljud är en form av vågrörelse. Enklast är det nog att tänka sig att man åker båt på havet där det går vågor. Om man rör sig mot vågorna så möter man fler vågor per tidsenhet och båten rör sig snabbare upp och ner än om den ligger stilla. Rör den sig däremot åt samma håll som vågorna gungar båten långsammare. Speciellt om man åker precis lika fort som vågen så gungar det inte alls.

På samma sätt fungerar ljudet. Om Du närmar Dig ljudkällan (eller den närmar sig Dig) så träffar fler vågor Ditt öra per tidsenhet dvs frekvensen blir högre.

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.