Visa fråga/svar

 

Kraft-Rörelse [7565]

Fråga:
Jag har läst en del om relativitetsteorin och inriktat mig på hur tid och hastighet hänger ihop. Just nu försöker jag sätta mig in i tvillingparadoxen och rumstiden, och det är så att jag har ett par frågor på de områdena.

1) Hur kan man förklara att en rät linje mellan två punkter (händelser) i ett rumstid diagram alltid är den längsta sträckan?

2) Är det verkligen så att accelerationen är det avgörande momentet i tvillingparadoxen. Jag läste nyss i en bok som heter "den moderna fysikens grunder" som är utgiven av studentlitteratur, Lund, att den inte påverkar slutresultatet där den ena tvillingen är äldre än den andra. Detta förklarades med ett exempel där man synkroniserade en ny klocka i den punkt där tvillingen som åker iväg vänder. Klockorna har på de viset enbart färdats med konstant hastighet dvs ej accelerats.
/Mikael F, Tychobrahe skolan, Helsingborg

Svar:
Vi hänvisar dig till svaret nedan. Där finns en länk till en mycket bra utredning om tvillingparadoxen. Nationalencyklopedin s artikel på uppslagsordet relativitetsteori är också bra. Om saken inte blir klarare av detta, kan du ju återkomma.
/KS

Se även fråga 4828

*

 

 

Frågelådan innehåller 7407 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2019-05-16 16:28:34.


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.