Visa fråga/svar

 

Ljud-Ljus-Vågor [7495]

Fråga:
En kväll när jag och mamma var ute och promenerade, såg vi att ljus från strålkastarna vid hockeyplanen reflekterades rakt upp i luften. Det såg väldigt konstigt ut med en ljuspelare rakt upp från lamporna.

Det var klart väder och rätt kallt ( minus 15 grader). I ljuspelarna gnistrade det iskristaller. Hur kan det komma sig att ljuset från strålkastarna gick rakt upp trots att strålkastarna var riktade mot isen?

Tomas K har gjort en liknande observation:
När man åker/kör bil i mörker vid klar väderlek och låga temperaturer (ca minus 10 eller kallare) så uppträder en vertikal ljuspelare från mötande bilars strålkastare som har helljuset på. När de bländar av till halvljus försvinner denna ljuspelare. Hur förklaras detta fenomen.
/Kalle S, Hosjö skolan, Falun

Svar:
Det är ganska säkert att det här är fråga om ett halofenomen som kallas vertikalpelare, se nedanstående bild från Wikimedia Commons.

Halo_(ljusfenomen)#Vertikalpelare säger om detta fenomen:

Vertikalpelare eller ljuspelare kan oftast iakttas vid låg dimma och är, som namnet avslöjar, en vertikal pelare av ljus över och under ljuskällan. Fenomenet uppstår genom att ljuset reflekteras av plana sexkantiga iskristaller som genom fallet orienterar sig i horisontalplanet. Vertikalpelare kan därför bara ses när solen eller månen står lågt. Vid kall väderlek och dimma kan gatljus bilda ljuspelare.

Se även Halo_(optical_phenomenon)#Light_pillar ./Peter E

Se även fråga 1439

Nyckelord: halofenomen [2];

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.