Visa fråga/svar

 

Partiklar [7279]

Fråga:
Jag har sökt i databasen efter ett svar, men ej funnit något... Därför undrar jag om ni kan förklara begreppet spin(n) (ja det kan vi ta först; heter det spin eller spinn??) Jag vet ganska ungefär hur spin(n) fungerar hel- och halvtaliga multipler av h/2pi, men vad är spin; ett inre rörelsemoment - men vad innebär det?? Är det bara ett uttryck för att förklara fenomen eller är det en form utav rotation (likt jordens dygnrotation)??
/Pontus S, Katedralskolan, Linköping

Svar:
Du vet ju faktiskt en hel del om spinn (spinn på svenska, spin på engelska). Det är alltså ett rörelsemängdmoment. Mycket i kvantmekaniken är obegripligt i den meningen att motsvarande fenomen helt enkelt inte existerar i vardagstillvaron. Spinn är ett sådant begrepp. Det bästa sättet att närma sig kvantmekaniken är nog att acceptera detta faktum. I stället bör man lära sig formalismen och hur dessa begrepp används för att komma fram till praktiska resultat.

Det där låter tråkigt, men jag har aldrig mött en fysiker som påstått sig verkligen begripa vad spinn är.

Det finns en viktig skillnad mellan partiklar med heltaligt spinn (bosoner) och partiklar med halvtaligt spinn (fermioner). Flera bosoner av samma sort kan befinna sig på samma plats (har alla samma kvanttal), men två fermioner av samma sort kan inte befinna sig på samma plats. De partiklar som vanlig materia består av (protoner, neutroner och elektroner) är alla fermioner. Det är mycket viktigt. Om de hade varit bosoner hade varken atomkärnor eller atomer kunnat existera.
/KS

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.