Visa fråga/svar

 

Materiens innersta-Atomer-Kärnor [7092]

Fråga:
Jag har så smått börjat med mitt specialarbete om olika förvaringsmöjligheter för använt kärnbränsle. Min fråga handlar dock om halveringtider. Är det bra om det är en kort halveringtid? Strålar det mer än ett annat ämne med längre halveringstid? Är det farligt med lägre halveringstid än kortare? Hur hänger enheterna Bequerel och Sievert ihop?
/Oscar K, Tyresö Gymnasium, Tyresö

Svar:
Ämnen med mycket kort halveringstid är oproblematiska, eftersom de sönderföll redan i reaktorn eller i mellanförvaret (kanske 10 år). Allmänt gäller att specifika aktiviteten (aktiviteten per viktsenhet) är omvänt proportionell mot halveringstiden. Alltså, ett kortlivat ämne strålar mycket i början, men dör snart ut. Kvar blir de långlivade ämnena, så i längden utgör de det största bekymret. Man kan nämna plutonium-239, som har 24000 års halveringstid. Det finns ganska mycket av detta ämne. Det gör att ett slutförvar måste utformas så att det håller hundratusentals år.

Bekymret med de kortlivade ämnena är att de till en början producerar mycket värme, så man måste ha tillräcklig kylning.

Bequerel betyder helt enkelt "per sekund", så det är egentligen en onödig enhet. Sievert är J/kg, alltså absorberad stråldos per viktsenhet. Aktiviteten och stråldos är proportionella, men sambandet är komplicerat, beror på stålningsslag, geometri, material, mm.
/KS

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.