Visa fråga/svar

 

Blandat [7061]

Fråga:
Läste i tidningen att Nato använt vapen med så kallat utarmat uran i forna Jugoslavien. Vad menas med utarmat uran och varför används det i "bomber" ?

Tack på förhand. Kenny
/Kenny K, S:t Sigfrids folkhögskola, Växjö

Svar:
Utarmat uran är det uran som blir över i anrikningsprocessen. Naturligt uran består till 99.3% av 238U och 0.7% 235U. Det är den senare isotopen som kan klyvas med termiska neutroner.

Exempel: Vi startar med 6 kg naturligt uran. Efter ett visst anrikningsarbete har vi 1 kg med 3% 235U (reaktorbränsle) och 5 kg med 0.3% 235U. Det senare kallas utarmat uran, "depleted uranium" på engelska.

Det är alltså inte fråga om utbränt kärnbränsle, som har skrivits på vissa håll. Militärt används det i pansarbrytande projektiler (inte i bomber). Det är uranets höga densitet som spelar in. 1 liter uran väger 20 kg. Sedan finns en annan otäck vapeneffekt. När uranet trängt igenom pansaret är det så upphettat, att det troligen orsakar en våldsam brand. Den är antagligen dödlig.

Det utarmade uranet är något mindre radioaktivt än naturligt uran. Skillnaden är inte stor. Det har talats om leukemi i dessa sammanhang. Det är inte så lätt att förstå. Leukemi är en cancerform som uppstår i den blodbildande benmärgen. Strålinducerad leukemi brukar sammanknippas med ämnen som är kemiskt släkt med benstommens kalcium, som strontium-90 och radium. Inget av dessa ämnen finns i det utarmade uranet. En liten del av uranet kan visserligen tas upp av benstommen, men expertisen tror inte att det är så mycket att det kan orsaka leukemi.

En annan tänkbar mekanism är att mycket finkornigt damm av uranoxid skulle kunna tas upp av lungorna och vandra vidare till lymfnodera. Där skulle alfastrålningen på sikt kunna skada vita blodkroppar, och på så vis orsaka leukemi.
/KS

1 http://www.ssi.se/News/newsEntire.asp?ID=2

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.