Visa fråga/svar

 

Blandat [7057]

Fråga:
Hallå där. Jag undrar hur det kommer sig att man lite varstans fortfarande kan läsa om forskarnas förhoppning att finna en sk "teori om allting". Supersträngteorin sägs tex vara ett steg åt det hållet. Borde inte det strida mot Gödels teorem, som ju bl.a. säger att man aldrig till fullo kan utforska ett system inifrån, att det är omöjligt att bevisa en vetenskaplig teoris fullkomlighet och att man aldrig vet om man kommit fram till den kortaste möjliga formeln?
/Ninus a, Österport, Ystad

Svar:
Gödels teorem handlade om strikt logiska och matematiska system. Fysikaliska teorier har en annan karaktär. De är snarare modeller, som kan stämma mer eller mindre bra med experimenten.

När en fysiker talar om en "teori om allt" så menas snarast en modell, som beskriver stark, elektromagnetisk, svag växelverkan och gravitationen. Alltså en gemensam teori för dessa fyra fenomen. Supersträngteorierna är i första hand försök att formulera gravitationen i kvantmekaniska termer. En sak är säker: Vi har långt kvar till en "teori om allt".
/KS

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.