Visa fråga/svar

 

Blandat [7041]

Fråga:
Jag har sett och läst om ett experiment med ett brinnande värmeljus som sätts på ett fat med lite vatten. Över ljuset sätts ett glas uppochner. Vattennivån stiger då i det uppochnedvända glaset och ljuset slocknar. Förklaringen till att ljuset slocknar anges vara attsyret tar slut. Förklaringen till att vattennivån stiger i glaset anges vara att mängden luft i glaset minskar på grund av att syret tar slut. Att syret förbrukas vid förbränning kan jag förstå, men att syreatomerna skulle försvinna kan jag inte inse. Vid förbränning bildas det koldioxid. Koldioxiden kan väl knappast ta mindre plats i glaset än vad syret gjorde. Varför minskar luftmängden i glaset så att vattennivån i glaset stiger?
/Gunnar L, Lärarutbildning, Lindome

Svar:
Det bildas inte bara koldioxid utan också vatten, som kondenseras. Lägg märke till att det bildas imma på insidan av glaset. Dessutom är koldioxid ganska lättlösligt i kallt vatten, så efter en stund kommer större delen av koldioxiden ha löst sig i vattnet.

En annan effekt, som ofta glöms bort när detta ska förklaras, är att luften i glaset värms upp redan innan man satt ner glaset. Den luften kyls och dras ihop när lågan slocknat.

Lågan slocknar inte därför att allt syre tagit slut, det sker betydligt tidigare. Några kvantitativa mätningar kan man inte göra med detta experiment.
/KS

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.