Visa fråga/svar

 

Kraft-Rörelse [6318]

Fråga:
En golfboll slås med 2 olika klubbor. Fall 1: Slås med en klubba som har 0 graders vinkel och träffar vinkelrätt mot bollen. Fall 2: Slås med en klubba som har 45 graders vinkel.

Klubbhuvudet antas ha samma fart och vikt vid träffögonblicket i båda fallen.

Frågan är nu om båda bollarna har tillförts lika mycket energi (alla energier totalt) eller om det är olika. Mätögonblicket skall vara exakt då bollen lämnat klubban.

Anledningen till frågan är att det känns mycket lättare(mindre motstånd) att slå med en vinklad klubba kontra en som är rak. M.a.o det känns som det finns mera fart(energi) kvar efter träffen med vinklad klubba och därmed bör man inte 'lämnat' av lika mycket energi till bollen.
/Bertil J, Östersund

Svar:
Vid anslagsögonblicket påverkas bollen av en kraft vars riktning är vinkelrät mot klubbladet. Storleken på den kraften är proportionell mot klubbans hastighetskomposant i den riktningen. I fall 2 blir den kraften sqrt(0.5) mindre än i fall 1. Bollens sluthastighet blir mindre med samma faktor. Faktorn för rörelseenergin blir 0.5 (kvadraten på hastigheten). Så dina iakttagelser är nog riktiga.
/KS

Nyckelord: golfboll [13];

*

 

 

Frågelådan innehåller 7407 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2019-05-16 16:28:34.


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.