Visa fråga/svar

 

Elektricitet-Magnetism [5906]

Fråga:
Hej!

Jag undrar... Studsar fotoner på varandra? I så fall, skulle det väl vara möjligt, att med två specialgjorda lasrar, få en prick att se ut att sväva i luften? Jag har testat med vanliga laserpekare, men det funkar ej.
/Max M, Svaneskolan, Lund

Svar:
Det naiva svaret blir nej, fotoner kolliderar inte med varandra. Tittar man närmre på problemet, är det inte så enkelt. Det finns en viss chans att en foton under kort tid kan materialiseras till ett (virtuellt) elektron-positronpar (så kallad andrakvantisering). Om detta inträffar för båda fotonerna, kan dessa laddade partiklar växelverka med varandra, för att sedan återbildas till fotoner med annorlunda energi och riktning. Det ser ut som om fotonerna spridits mot varandra. Sannolikheten för detta är starkt energiberoende. För vanligt ljus är det så sällsynt att det kan försummas. I kosmologiska sammanhang måste man ta hänsyn till fenomenet. Det gäller speciellt mycket högenergetiska fotoner från en typ av kvasar, som kallas blazar.

När man ska beskriva hur ljus uppträder, är vågaspekten i allmänhet mera betydelsefull. Då kan det uppträda interferens mellan två ljusstrålar, och det förklaras med att ljuset är en vågrörelse.

Du har gjort ett kul experiment som verkligen handlar om fundamental fysik.
/KS

*

 

 

Frågelådan innehåller 7599 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2021-10-19 17:15:01.

 

***


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.