Visa fråga/svar

 

Blandat [577]

Fråga:
När man ska värma sitt tevatten på morgonen har man ett val att göra. Antingen kan man värma i mikron eller på spisen, med olika resultat. När man värmer vattnet på spisen, och sedan stoppar ner sin lilla tepåse blir det helt vanligt te, varken mer eller mindre. Men, i "mikrovattnet" händer konstiga saker. När man släpper ner påsen börjar det bubbla och skumma, och den flyter upp till ytan. Sen bildas det skum på ytan.

Förklara!


/   

Svar:
Uppvärmningen på spisen och i mikrovågsugnen sker på helt olika sätt. På spisen tillföres värme genom ledning till kastrullen som sedan värmer vattnet. Det bildas då strömningar i kastrullen. Sådan strömning brukar kallas konvektion (virvelströmning).
I mikrovågsugnen tillföres energi till vattnet genom att mikrovågorna absorberas (= tas upp) av vattenmolekylerna. Vattnet kommer att värmas upp inifrån eftersom mikrovågorna kan tränga in en bit innan de absorberas. Dessutom går uppvärmningen mycket snabbare i mikron.

Vid uppvärmning och kokning frigöres gaser som är lösta i vattnet. I spisvattnet störs jämvikten mellan vätska och gas av strömningen. Gasen frigöres vilket vi ser som små bubblor. I vattnet som är värmt i mikron finns gaserna kvar eftersom det vattnet är stilla. När Du stoppar ner tepåsen i mikrovattnet frigöres de lösta gaserna.

Försök Ta och häll en droppe karamellfärg i en kastrull med vatten och koka upp vattnet. Studera vätskeströmmarna i kastrullen!

Försök Tag två glas med vatten, ett som är värmt på spisen och ett som varit i mikron. Rör om med en tesked i de båda glasen. Ser Du någon skillnad?


*

 

 

Frågelådan innehåller 7596 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2021-10-18 11:05:02.

 

***


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.