Visa fråga/svar

 

Elektricitet-Magnetism [563]

Fråga:
1 Hur kan rörelse t.ex.vatten som rinner i ett vattenfall, "bli" till elektrisk ström?

2 Hur kan strömmen "bli" värme (platta som blir varm),rörelse (vispar på en elvisp som snurrar) och ljus (lampa som lyser)?
/   

Svar:
1 I ett vattenfall leds vattnet genom en trumma där det sitter en turbin. Turbinen är en sorts propeller som drivs runt av vattnet. Den driver i sin tur en generator som skickar ut elektrisk ström genom ledningen hem till Dig.

Vad händer inne i turbinen? Där finns magneter och elektriska ledningar (i form av spolar) som passerar genom magnetfälten när generatorn snurrar.

Försök: Tag en stark magnet och en spole. Koppla spolen till en känslig amperemeter. Lägg magneten inne i spolen och dra snabbt bort spolen. Vad händer?

Detta försök visar att om en elektrisk ledning rör sig i ett magnetfält går det en ström genom ledaren. Den elektriska generatorn bygger på denna princip.

2 När det går ström genom en ledare så rör sig elektronerna inne i ledaren. Elektronerna krockar hela tiden med atomerna. Vid dessa krockar börjar atomerna svänga. Det är denna värmerörelse som gör att ledaren blir varm. Om den blir riktigt varm så börjar den sända ut ljus. Det kan Du se på en brödrost till exempel. De varma elslingorna sänder ut rött ljus. När temperaturen blir högre så blir ljuset gulare vilket utnyttjas i en glödlampa.

För att få rörelse använder man en motor som liknar generatorn. Principen är följande: Om det går en ström genom en ledare och det finns ett magnetfält runt ledaren så påverkas ledaren av en kraft.

Försök: Ta en liten elektrisk motor typ leksaksmotor och plocka sönder den!
/GO/lpe

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.