Visa fråga/svar

 

Värme [545]

Fråga:
Hur kan en ståltermos vara så bra? Min ståltermos håller värmen bättre än min tidigare termos av glas. Glastermosen uppfyller ju alla krav på temperaturbevarande egenskaper men ståltermosen är av metall som vi vet leder värme riktigt bra. Vad är hemligheten?
/

Svar:
Värmet strömmar inifrån termosen och ut dels genom ledning och dels genom strålning. Stål är bra därför att den strålar väldigt lite men dålig därför att den leder värme bra. Men termosen är ju konstruerad så att man har ett lufttomt utrymme i väggen som hindrar värmeledning. Kombinationen gör att ståltermosen är bra. Dessutom går den inte sönder så lätt.

Ur värmeledningssynpunkt är en ideala termosen en dubbelväggad försilvrad glasflaska. Problemet är förstås att glasflaskor är ömtåliga. De svaga punkterna värmeledningsmässigt är förbindelsen mellan de två väggarna och framför allt korken.

En bra termos bör även ha låg varmekapacitet, dvs kräva lite energi för att komma upp i samma temperatur som drycken. Annars kyls drycken så snart den hälls i termosen. Detta kan man undvika om man sköljer termosen med varmt vatten innan man fyller den.

I dag kan man emellertid tillverka mycket värmeisolerande ståltermosar. Konstruktionen är till en del en affärshemlighet - tillverkarnas webbsajter säger mycket lite om konstruktionen.

Försök: Tillverka en egen termos och se hur länge den håller värmen.

Se vidare länk 1 och Vacuum_flask ./GO/lpe

Nyckelord: värmeöverföring/transport [46]; termos [3];

1 http://www.howstuffworks.com/thermos.htm

*

 

 

Frågelådan innehåller 7623 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-04-30 15:07:03.

 

**


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.