Visa fråga/svar

 

Partiklar [518]

Fråga:
Har förstått att det finns olika förmedlarpartiklar (fotoner,gravitoner etc). Som jag har fattat det är fotonen (liksom de andra) en "energiförmedlare", men tydligen också en kraftöverförare. Hur går det sistnämnda till?
/

Svar:
Fotonen spelar flera roller. Som verklig partikel finns den med i ljusstrålen. I själva verket är ljusstrålen en ström av fotoner. Sedan kan den också vara kraftförmedlare och då är dess existens inte lika påtaglig, man säger då att den är virtuell. Betrakta en laddad partiklel t ex en elektron i vakuum. Den sänder hela tiden ut fotoner. Dessa kan inte existera någon längre tid eftersom de "har lånat" energi. Denna energi måste lämnas tillbaks inom den tid som anges av obestämbarhetsrelationen. (t·E mindre än Plancks konstant) Fotonen måste alltså uppslukas av elektronen som sände ut den. Dessa fotoner kallas virtuella. Det finns hela tiden ett moln av virtuella fotoner runt laddade partiklar. Antag att vi har två elektroner nära varandra. Då kan fotonerna sändas ut av den ena och absorberas av den andra. På detta sätt förändras energin hos paret av elektroner, vi har en kraft mellan dem.

Läs: Det är kanske inte så lätt att ta till sig dessa ideer efter en så kort beskrivning men du kan läsa mer om detta i följande böcker: H-U Bengtsson: "Nalle Puh och atomens existens" L Bergström och E Johansson: "Partiklarnas värld" Gary Zukav: "De dansande WuLi-mästarna"

*

 

 

Frågelådan innehåller 7606 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2021-11-22 16:59:22.

 

***


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.