Visa fråga/svar

 

Kraft-Rörelse [511]

Fråga:
Vår fysiklärare säger att centrifugalkraften inte är en reell kraft, utan bara teoretisk. Betyder det att man inte kan använda den i beräkningar? Skulle vara tacksam om ni kan reda ut begreppen.
/

Svar:
För att reda ut detta så börjar vi från början: Vad är en kraft? Jag brukar lite tillspetsat säga att “Krafter finns inte“. Vad som vi ser i naturen är att olika kroppar påverkar varandra: Vi sparkar iväg en fotboll, vi stänger en dörr, två magneter attraherar varandra, jorden accelererar simhopparen som faller osv. Allt detta är exempel på mekanisk påverkan av en kropp på en annan. För att beskriva denna mekaniska påverkan inför man i fysiken kraftbegreppet. Alla krafter är alltså “bara teoretiska“. Krafter finns alltså bara i den fysikaliska teorin (eller modellen om du så vill). När en kropp påverkas av en annan kropp, vilket vi beskriver med en kraft så deformeras eller accelereras kroppen. Ofta sker naturligtvis bägge sakerna samtidigt. Tänk på en tennisboll som slås iväg med ett racket. För att beräkna accelerationen använder man Newtons lag: F =ma. En fråga som då genast uppstår är: Relativt vilket system ska accelerationen beräknas?

Fundera: En kropp ligger still på jorden. Ligger den still i förhållande till solen? Det är väldigt svårt att säga vad som "ligger still". För att Newtons accelerationslag ska gälla måste accelerationen beräknas i förhållande till ett system som "ligger stilla". Men ibland tycker man det är lämpligt att säga att en kropp rör sig relativt något som inte "ligger stilla". Tänk på en karusell. Du sitter still i karusellen och vill räkna ut de krafter som verkar på dig. Man kan då "låtsas" att Newtons kraftlag gäller även om din rörelse relateras till den roterande karusellen, men man måste då införa en ny typ av krafter nämligen tröghetskrafter. Centrifugalkraften är en sådan tröghetskraft. Dessa krafter beskriver inte påverkan mellan kroppar på samma sätt som "riktiga krafter". Använder man tröghetskrafterna korrekt så ger det precis samma resultat som om man endast räknar med "vanliga" krafter.

Varning! Det är en stor risk att man blandar ihop vanliga krafter med tröghetskrafter och jag tycker nog att man i de flesta fall bör hålla sig till de vanliga krafterna. Men det finns några problemställningar där tröghetskrafter är naturliga.

Problem: Som ett test på om du kan använda tröghetskrafter korrekt får du här ett problem. Vad skulle tyngdaccelerationen vara vid ekvatorn om jorden inte roterade? Räkna ut detta både med och utan tröghetskrafter!

Nyckelord: centrifugalkraft [15];

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.