Visa fråga/svar

 

Blandat [4722]

Fråga:
Jag skriver ett specialarbete om tid. När jag skulle förklara varför tiden går snabbare på högre höjd hittade jag två förklaringar. En förklaring mha dopplereffekten och följande förklaring (i boken "I rättan tid" av Paul Davis).

"Faktum är att alla klockor uppför sig på samma sätt. Klockans tickande är förknippat med en viss energi, och denna energi motsvarar en massa ( E=mc² ). Om man lyfter klockan högre, måste man uträtta ett arbete. Det uträttade arbetet dyker upp som tyngdkraftsenergi som lagrats i klockan: man kan få tillbaka arbetet genom att låta klockan falla. En mycket liten del av klockans sammanlagda tyngd kommer från dess inre energi, energin i tickandet. Så en del av den energi som klockan vinner när vi lyfter den kommer ifrån att vi lyfter tickandet.

Denna del ( som visserligen är mycket liten ) visar sig i form av extra energi i tickandet, vilket gör att klockan tickar lite fortare. Slutsatens är att klockan tickar fortare när den lyfts, alltså går klockan snabbare på högre höjd. Effekten är oberoende av klockans utformning och är identisk för alla sorters klockor. Så istället för att säga att klockan går fortare kan man säga att tiden går fortare på högre höjd."

Stämmer detta verkligen? Borde inte all energi som tillförs klockan göra att den går snabbare, inte bara det han kallar tyngdkraftsenergi? Om det stämmer, varför stämmer det?
/Thomas N, Gullstrandskolan, Landskrona

Svar:
Nej, Paul Davis analys av den tickande klockan är inte bra. Man blir inte klokare av att försöka begripa den. Gå i stället helt in på att analysera situationen med dopplereffekten. Vi tänker oss ett atomur som skickar ner signaler i ett gravitationsfält. Om vi släpper ner en sten, ökar dess energi genom att hastigheten ökar. Elektromagnetiska signaler kan ju inte ändra hastighet, så energin måste ökas på något annat vis. Frekvensen ökar. Det ju det samma som att klockan går fortare. Alltså, sitter man nere i gravitationsfältet och jämför sin egen klocka med klockan högt uppe, finner man att klockan där uppe går fortare, trots att de är identiska atomur.
/KS

*

 

 

Frågelådan innehåller 7600 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2021-10-19 17:15:01.

 

***


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.