Visa fråga/svar

 

Universum-Solen-Planeterna [463]

Fråga:
Vilken vinkel ska en satellit skickas upp i för att ej brinna upp ? -Med vilken fart ska den skickas upp, och i så fall hur högt upp kommer den? -Hur kommer den in i sin omloppsbana, med hjälp av en raket som följer med den upp och sedan avlägsnas? -Hur stor massa på satellit, och ev hjälpraket kan vara rimligt? -Jag har hört talas om att allt ska beräknas m.h.a. Keplers lag, hur lyder den?
/   

Svar:
Först kan vi påpeka att man inte kan skjuta upp en satellit med hjälp av en kanon bl a av följande skäl: De skulle brinna upp i atmosfären på grund av den höga farten. Dessutom kan man inte få in dem i rätt bana. För att få in satelliten i rätt bana använder man en raket som relativt lungt accelererar upp till lämplig höjd och där lägger satelliten i en lämplig bana. Vilken höjd banan ska ha beror på ändamålet med satelliten: En satellit avsedd för väderobservationer eller för navigation har en relativt låg bana (storleksordning 10 mil) medan en TV-satellit i en geostationär bana går betydligt längre från jorden. För att bestämma banan använder man jordens dragningskraft för att beräkna centralaccelerationen i satellitens cirkelrörelse runt jorden.

Övning: Visa att omloppstiden för en hypotetisk satellit på höjden 0 skulle vara 84 minuter. Om satelliten går på 10 mils höjd blir omloppstiden endast några minuter längre. Keplers lagar behandlar både planeters rörelse kring solen samt månar och satelliters rörelse runt planeterna. Den första lagen säger att banorna är ellipser, den andra säger att rörelsen är snabbare närmare centralkroppen medan den tredje lagen utsäger hur omloppstiden beror av avståndet till centralkroppen.

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.