Visa fråga/svar

 

Blandat [4531]

Fråga:
Jag har tre något filosofiska frågor. Det skulle vara snällt om ni kunde svara på dem.

1. Om jag håller ett äpple en meter eller två ovanför marken är jag helt övertygad om att äpplet faller till marken när jag släpper taget om det, detta eftersom jag alltid upplevt ett sådant händelseförlopp. Kan man verkligen vara 100% säker på att äpplet faller till marken, bara för att det gjort det i alla tider? Om inte: är verkligen teorier som baseras på empiriska experiment vattentäta?

2. Kan vi verkligen lita på våra sinnen? Vad för slags verklighet beskriver egentligen fysiken?

3. Finns det någonting inom fysiken (eller andra vetenskaper) som på något sätt utesluter möjligheten att Gud existerar?
/Simon S, Platen, Motala

Svar:

1. Vi kan inte med säkerhet veta vad som kommer hända med äpplet nästa gång. Om det inte faller, får vi sätta oss ner och fundera på hur vi ska ändra våra teorier (eller modeller, som vi hellre talar om) för att de bättre ska beskriva våra iakttagelser. Till dags dato har äpplet fortsatt falla. Annars är det experimentalfysikerns högsta dröm, att hitta något som inte stämmer.

2. Nej, vi kan inte lita på våra sinnen. Därför är de flesta fysiska experiment idag i stort sett helautomatiska. Ingen fysiker läser av instrumenten, det gör datorer. Det är föresten nödvändigt, i de mest avancerade experimenten är primärdataströmmen mer än 1000 miljoner siffror per sekund, dygnet runt, månader i sträck.

Men vad är det då för verklighet vi beskriver? Man kan ge sig på ett fenomenologiskt resonemang. Vi beskriver den verklighet som våra instrument registrerar. Det är kanske ett sätt att slingra sig ur det hela, men det här är inte lätta saker.

3. Nej, fysiken kan inte utesluta existensen av en Gud. Å andra sidan, jag känner inte till något experiment, som måste förklaras med ett gudomligt ingripande. Skulle något konstigt hända, skulle nog de flesta fysiker i första hand söka en förklaring inom fysiken.
/KS

*

 

 

Frågelådan innehåller 7600 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2021-10-19 17:15:01.

 

***


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.