Visa fråga/svar

 

Kraft-Rörelse [4438]

Fråga:
Hej! Vid en av N2a:s hem-fysiklaborationer uppkom en liten fråga. Vår fysiklärare René hänvisade oss till denna sida. Nu till laborationen, och frågan: Om man i en PET-flaska stoppar ett provör med öppningen nedåt och sedan tillsluter flaskan kan man laborera lite med Arkimedes berömda princip. Provröret fungerar ungefär som en dykarklocka med lagom mycket lyft i sig. När man trycker på flaskan sjunker provröret och när man sedan lättar på trycket stiger det igen. De krafter som påverkar provröret är dess tyngd (som även innefattar luftens tyngd och som kan anses vara konstant) och lyftkraften från vattnet, vilken varierar eftersom vattnet trycker ihop luften i provröret och ändrar det undanträngda vattnets volym. Nu till själlva frågan: provröret kan uppnå jämvikt på alla djup, varför? Den enda förklaring jag kunde komma på är att lyftkraften skulle kunna vara beroende av vätsketrycket. Sammanskrivs Arkimedes princip, F=Vgr med formeln för vätsketrycket p=grh (gr löses ut) fås en ny formel: F=PV/h. Enligt denna formel är lyftkraften direkt proportionell mot vätsketrycket och det undanträngda vattnets volym, men omvänt proportionell mot djupet. Denna formel är dock en smula egendomlig. Enligt formeln förhåller sig storheterna till varandra så här: F ökar då P ökar, F minskar då V minskar, F minskar då h ökar. MEN: om h ökar, ökar P och då ökar F. Förklarar detta varför jämvikt kan nås på alla djup? I så fall, gäller denna formel endast för detta specifika fall?
/Simon S, Platenskolan, Motala

Svar:
Här är just experimentet upprepat, något modifierat. Slutsats:

Provröret når inte jämvikt på något djup (utom ytan och botten)

Modifieringen består av att det inte en person som klämmer på flaskan, utan en skruvtving. Provröret befinner sig till en början vid ytan. Vi drar försiktigt åt skruvtvingen, och slutar när röret börjar röra sig det minsta. Vi ser då hur provröret rör sig allt snabbare mot botten. Skruvar vi sedan på skruvtvingen för att lätta på trycket, får vi skruva åtskilligt innan något händer. Provröret börjar röra på sig lite, och vi slutar skruva. Provröret rör sig allt hastigare mot ytan. Något stabilt mellanläge finns inte. Det är ganska lätt att förstå kvalitativt. När provröret stiger, minskar vattentrycket, luften expanderar och lyftkraften ökar. När man själv trycker på flaskan, är det ingen konst att få provröret att lägga sig på vilken nivå som helst. Det ser verkligen ut som om det finns jämviktslägen på alla nivåer. Hur kan det förklaras? Den som trycker på flaskan tittar ju hela tiden på provröret. Helt omedvetet ändras trycket på flaskan, så att provröret håller sig på rätt nivå. Man kan kalla det aktiv instabil jämvikt. Kruxet med dina räkningar är att V beror av h.

Analogi 1: Sätt ett kvastskaft på pekfingret, och balansera så att det hela tiden pekar upp. Det är inte svårt.

Analogi 2: Gripens styrsystem. Gripen är ett instabilt plan. En dator finjusterar hela tiden rodren så, att planet går åt det håll piloten vill. Det var ett programmeringsfel i denna dator som gjorde, att ett Gripen-plan störtade under Vattenfestivalen i Stockholm för en del år sedan.
/KS

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.