Visa fråga/svar

 

Blandat [439]

Fråga:
En vattenstråle som faller in mot ett horisontellt plan sprids ut radialt. Vid ett avstånd från mitten, ökar vattenlagrets tjocklek dramatiskt. Hur kan detta bäst förklaras?
/   

Svar:
Frågan behandlar ett fenomen som brukar kallas för hydrauliskt språng. Det finns flera exempel på sådana. Det kanske mest spektakulära är de vågor, "river bores ", som uppträder nära mynningen i floder där tidvattnet är högt. Denna våg rör sig som ett meterhögt språng flera kilometer uppför floden när högvattnet kommer.

Försök: Slå på vattenkranen hemma i köket och studera fenomenet som beskrivs i frågan. Det är uppenbart att vattnet strömmar mycket fort i ett tunt skikt radiellt ut tills språnget börjar. Därefter så blir strömingen mycket långsammare. Det finns ingen bra teori för detta så det är svårt att ge en enkel förklaring. Enligt undersökningar gjorda vid "Center for Chaos and Turbulence Studies" vid Niels Bohr-institutet i Köpenhamn så uppstår det en virvel bakom språnget. När man ökar flödet så kan denna virvel bli instabil och övergå i en dubbelvirvel. Vidare så kan språnget ha olika form, både cirkulär och olika regelbundna månghörningar.

Försök: Detta fenomen är mycket väl lämpat för egna studier, till exempel i ett specialarbete. Tillverka då en ordentlig försöksuppställning där man kan variera olika parametrar och där vattnet kan flöda fritt ut en längre sträcka än hemma i kökshon. På denna websidan nedan beskrivs forskningsresultat om detta fenomen.

1 http://www.nbi.dk/~haaning/jumpside.html

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.