Visa fråga/svar

 

Ljud-Ljus-Vågor [4300]

Fråga:
Har gått igenom er frågelåda angående fenomenet hägring, hittade inte där vad jag ville ha. Jag ska göra ett specialarbete om hägringar. Ska försöka göra de tre olika hägringstyperna som finns i liten skala och har därför nu lite funderingar. Jag vill räkna ut hur stora temperaturskillnaderna i luften behöver vara innan jag försöker göra något. I och med att luftens densitet varierar med luftens temperatur, skulle jag vilja veta hur ljuset bryting (brytningslagen) beror av temperaturen eller densiteten hos ett ämne (luft). För att i förhand veta hur stor temperaturskillnaden måste vara för att få totaltreflexion i luft. Är det möjligt att gå denna väg? Jag vet att detta bygger på att ljuset bryts vid ett visst skikt. Detta är ju inte vad som sker vid en hägring då ljuset bryts gradvis. För att tillsist bli totalreflexion. MEN detta borde ju vara likgiltigt eller?
/Olle T, Sundsta-Älvkulle (SÄG), Karlstad

Svar:
Jo, din sista fundering är riktig. Man kan räkna på det som om det var en skarp övergång. Brytningsindex för luft ges ungefär av:

n = 1.000278 + 0.00000107 * (15 - t)

där t är temperaturen i oC. Lufttrycket antas vara 101.3 kPa. Dessa uppgifter är hämtade ur Kohlrausch: Praktische Physik. Utgågspunkterna är följande:

1. Brytningsindex är 1.000278 vid 15 oC, våglängden = 540 nm.

2. n - 1 är proportionell mot densiteten
/KS

Nyckelord: hägring [4];

*

 

 

Frågelådan innehåller 7599 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2021-10-19 17:15:01.

 

***


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.