Visa fråga/svar

 

Ljud-Ljus-Vågor [4276]

Fråga:
Hur kan ljuset vars hastighet är konstant uppvisa dopplereffekt? Ljus som "segar" sig ut från ett gravitationsfällt rödförskjuts, medan ljus som "ramlar" in i ett, blåförskjuts (rätta mig ifall jag fattat fel ). Har de båda olika ljusstrålarna olika hastighet?, vilken annan energi än rörelseenergi skulle annars vara större hos det "infallande", blåförskjutna ljusknippet än hos det som "segar" sig ut? Tack på förhand / Pär
/Pär F, Berzan, linköping

Svar:
Einsteins antagande är att ljushastigheten är konstant i vacuum, oberoende av hur man rör sig. Einsteins storhet var att han drog de strikta konsekvenserna av detta ganska egendomliga antagande. Det ledde till den speciella relativitetsteorin. Där är det inga problem med dopplereffekten.

Man kan också förklara det med att klockan ser ut att gå långsammare i ett system med rödförskjutning. Du kan tänka dig ljusvågorna som klockpulser.

Ska man diskutera röd- och blåförskjutning i gravitationsfält får man blanda in den allmänna relativitetsteorin, som ju är en gravitationsteori.
/KS

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.