Visa fråga/svar

 

Blandat [424]

Fråga:
Jag har en amerikansk kompass från 1964, Vietnamkriget. Den är köpt i Vietnam. På baksidan står det att den innehåller 75 mc H3 och en stor radioaktivsymbol. Den har visserligen självlysande visare men den radioaktiviteten skriver man väl knappast ut? Varför innehåller den i så fall något radioaktivt?
/   

Svar:
Vi kan inte förstå annat än att den radioaktiva symbolen varnar för den självlysande färgen. Varningen är nog främst riktad till de som ska ta isär och reparera kompassen. Gör inte det! Sådan självlysande färg fanns förr på vanliga klockor men är nu förbjuden. I beteckningen 75 mC H3 står mC förmodligen för milllicurie. H3 betecknar den radioaktiva isotopen tritium.

Försök Leta upp en gammal klocka med självlysande visare och mät radioaktiviteten!

Nino Hjelt skriver såhär till oss: Tritium har ersatt radium i självlysande material, och utsänder betastrålning som absorberas helt av kompasshöljet. Halveringstiden är 12,3 år så det betyder att aktiviteten nog har minskat en hel del. Enheten curie definierades ur aktiviteten på 1 g radium. Curie har ersatts av bequerel som anger antalet sönderfall/sekund.

Tack för hjälpen!

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.