Visa fråga/svar

 

Blandat [409]

Fråga:
Varför är tiden kortare mellan två händelser när man rör sig? Om man tänker sig att man åker i ljusets hastighet, då tiden går oändligt långsamt går inte tiden oändligt fort då för den som står stilla?
/

Svar:
Det är inte lätt att ge ett kort svar på dessa frågor. Det är viktigt att man gör klart för sig vad som egentligen menas med tid i fysiken. Einstein menade att man kan ENDAST använda begreppet tid i fysiken om man gör klart för sig hur man mäter tid. Därför blir tiden det som mäts med klockor. Man kan då "konstruera" tänkta klockor som bygger på att ljusfarten är konstant. Med Einsteins resonemang blir då följden att klockor som rör sig går långsammare.

Tiden går lika fort för alla om man utgår från hur de själva upplever det. Däremot tycket vi som står på jorden att klockorna i rymdskeppet går långsammare, men de i rymdskeppet tycker att våra klockor går långsammare därför att ur deras synpunkt sett så är det vi som rör oss bortåt!

Det berättas att Einstein, när han åkte hem från arbetet på patentverket i Bern med spårvagnen, stod på den bakre plattformen och tittade på en stor tornklocka. Han tänkte då: "Tänk om jag rör mig med ljusets hastighet. Då upplever jag att klockan, och därmed tiden, står still."

Läs: De flesta gymnasieböcker i fysik behandlar detta fenomen.

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.