Visa fråga/svar

 

Ljud-Ljus-Vågor [4009]

Fråga:
Jag undrar varför det kan bildas stående vågor i ett öppet glasrör ? Boken ger någon sorts förklaring om att det i mynningen blir två olika medium och därav sker en reflektion. Jag förstår inte denna förklaring, hur kan det bli två olika medium ?? (Anknyter till tidigare fråga)
/Petter V, Balder, Skellefteå

Svar:
Tänk på att ljud innebär att luftmolekylerna rör sig fram och tillbaka. En stående våg i ett rör innebär att på vissa ställen rör sig molekylerna maximalt (buk), på andra ställen inte alls (nod). Av det skälet blir det alltid en nod vid en sluten rörända. Här kan ju inte molekylerna röra sig. Vid en öppen ända finns inga restriktioner för molekylernas rörelser, här blir det en buk.

I stället för luftmolekylernas rörelse kan man resonera om ljudtrycket. Där rörelsen är minst är tryckvariationerna som störst och tvärt om. Vid en sluten rörända är tryckvariationen maximal. Ljudtrycket har en buk här. Vid en öppen rörända måste tryckvariationerna vara noll, eftersom vi har hela lufthavet utanför. Ljudtrycket har här en nod.
/KS

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.